Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Chování personálu vedlo k amputaci nohy

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem. Moje matka byla operována na cévním oddělení, kde jí dělali tzv. bypass na noze. Po operaci nastaly komplikace a musela být ihned přeoperována. Pak byla v pořádku až do včerejška, kdy jí sanitářka se zřízencem nutili jít na WC, i když ona požadovala mísu, protože jí pohyb dělá velké potíže a nemůže stále ohnout nohu.

Tito dva ji násilím táhli na WC, až křičela bolestí. Tam zjistili, že to opravdu nejde a vlekli ji zpět. Najednou sanitářka odběhla. Matce začalo masivní krvácení a musela na operaci, kde jí byla céva uzavřena.

Tím jí sice zachránili život, ale noha je nevyživována a musí být amputována Domnívám se, že je to díky přístupu a postupu těch dvou. Přestože je matce již dost let a cévy již nejsou moc dobré, tak se po operaci cítila dobře a neměla žádné problémy až do osudné doby, kdy s ní takto zacházeli.

Kam a na koho se obrátit, jak postupovat? A co vlastně požadovat? A jak zamezit, aby se ti dva nechovali stejně i k dalším pacientům?

virgo

Odpověď:

Dobrý den,

pacient právo na úctu, důstojné zacházení a také na ohleduplnost. Nikdo nemůže s pacientem nakládat bez jeho svobodného a informovaného souhlasu. Pokud tedy jednal zdravotnický personál s vaší matkou způsobem, který popisujete, byla porušena její práva.

Proti jednání personálu můžete podat stížnosti vedoucímu lékaři či k vedení nemocnice. Ve stížnosti popište  situaci své maminky. Více o stížnostech naleznete zde.

Máte-li podezření, že jednání personálu vedlo k ublížení na zdraví vaší maminky, můžete podat trestní oznámení na Policii ČR.

Věc také můžete řešit mimosoudní řešení (více zde) nebo soudně (více zde), pokud byste se chtěli domoci nějaké kompenzace. V tom případě, je však třeba obrátit se na advokáta, který se věnuje zdravotnickému právu. Je třeba počítat s tím, že se bude obtížně prokazovat, že krvácení  nastalo v důsledku zacházení personálu.

Mimosoudní řešení

O mimosoudní vyjednávání s nemocnicí se můžete pokusit buď sama, nebo s pomocí advokáta, který se specializuje na medicínské právo a který Vám rovněž pomůže odhadnout šance na úspěch. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i přístup ze strany vedení nemocnice bude uvážlivější.

Pokud chcete jednat sama, můžete žádost o mimosoudní finanční vyrovnání formulovat prostřednictvím dopisu (nejlépe zaslaného doporučeně), ve kterém vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, které ke škodě vedly, odůvodníte rozsah požadovaného odškodnění a případně přiložíte důkazy Vašich tvrzení.

Vzorovou právní formu k takové žádosti k dispozici nemáme, jedná se o dopis, který je v každém jednotlivém případě potřeba odlišně naformulovat. Může se jednat i o formu stížnosti s požadavkem na finanční vyrovnání.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS