Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Cisarsky rez a odchod z porodnice

Dobrý den.

Ve středu v 8.44 jsem podstoupila císařský řez. Já i miminko jsme v pořádku, ale doktor nás tu i přesto chce držet ještě déle. Já bych však chtěla odejít už zítra, tedy 72hodin po porodu. Mohu podepsat revers a nemocnici s miminkem opustit?

b.novakova30@gmail.com

Odpověď:

Dobrý den,

s ohledem na povahu dotazu nám hned v úvodu dovolte omluvit se za pozdní odpověď, ale není v našich silách zodpovídat dotazy ze dne na den. Přesto doufáme, že pro Vás naše odpověď bude stál užitečná.

Na podepsání reversu a následné opuštění porodnice máte právo. Jako matka rozhodujete o zdravotních službách, které podstupujete Vy a Vaše dítě (jste jeho zákonný zástupce). Vaším právem je odmítnout jakoukoliv lékařskou službu, tedy i další pobyt v nemocnici, jak pro Vás, tak pro Vaše dítě (§34 zákona o zdravotních službách). V takovém případě si od Vás lékař musí vyžádat písemné potvrzení tzv. negativní revers. Ještě před jeho podpisem Vás však musí poučit  o možných následcích tohoto odmítnutí (viz §34/3 zákona o zdravotních službách).

§38 zákona o zdravotních sužbách uvádí možnosti, kdy je možné provést lékařský úkon bez souhlasu pacienta. Ve všech ostatních případech je souhlas pacienta, či jeho zákonného zástupce vyžadován. Důvodem pro odepření možnosti porodnici opustit by byl pouze zdravotní stav dítěte – pokud by zde byla důvodná obava, že opuštěním nemocnice by byl bezprostředně ohrožen život či zdraví dítěte. Pokud je dítě zdravé, můžete nemocnici opustit hned po porodu. A to i v případě, že šlo o císařský řez.

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS