Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprovod manžela na vyšetření v průběhu těhotenství

Dobrý den. 
Prosím o zodpovězení mého dotazu. 
Plánujeme s manželkou pořídit si miminko a tak se chci optat, zda mám nárok manželku doprovázet na všechny lékařské prohlídky v těhotenství osobně v ordinaci a být přítomen u všech vyšetření. Oba dva si to moc přejeme, ale když se manželka ptala svého gynekologa, tak jí odpověděl že to nejde. Přitom má rozdělenou ordinaci kde nikoho nemohu nezůčasněného potkat. 
Od 1. dubna přeci bude platit zákon který říká, že pacientům vzniká právo na přítomnost osob blízkých, které budou moci být přitomny při poskytování péče. 
Můžete mě prosím odpovědět zda mohu svojí manželku doprovodit všude k lékaři do ordinace, osobně být přítomen při všech vyšetřeních v ordinaci i nemocnici. 
Děkuji.

František

Odpověď:

Dobrý den,

úvaha uvedená ve Vámi zaslaném dotazu je v podstatě správná.

Právní úprava platná do 1.4. 2012 výslovně právo na přítomnost osoby blízké zná jen u dětských pacientů. Nicméně pokud neexistuje rozumný důvod, aby byla přítomnost manžela u vyšetření vyloučena, měl by lékař jeho přítomnost umožnit. K tomuto přístupu ostatně vybízí například Úmluva o biomedicíně, dle níž má pacient právo, aby se přihlédlo k jeho vyjádřeným přáním.

Máte ovšem pravdu, že zákonem daný nárok na přítomnost manžela u vyšetření v současnosti neexistuje. Záleží tedy na  domluvě s lékařem.

Nový zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování na tuto situaci reaguje.

Dle §28 odst. 3 písm. d) má od 1. 4. 2012 pacient výslovně právo na přítomnost osoby blízké při poskytování zdravotnických služeb za následujících podmínek:

  • nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb;

  •  bude v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem.

Nejedná se tedy o právo naprosto neomezitelné, ale jakékoliv jeho omezení bude muset být podloženo rozumnými a předvídatelnými důvody.

Pokud Vám tedy nebude přes žádost manželky přítomnost u vyšetření umožněna, musí být takový postup odůvodněn a bude možné se obrátit se stížností na příslušné osoby. Více informací k podávání stížností naleznete zde.

 

Vaše Férová nemocnice

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS