Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprovod rodinneho prislusnika u lekare

Dobry den, je lékař povinen potvrdit doprovod rodinného příslušnika u lékaře? Dnes se mi stalo, že to lékař odmítl, byť jsem tam stravila 5 hodin s 90ti letou babičkou.

romy

Odpověď:

 

Dobrý den,

Dobrý den,

práva pacienta obsahuje zákon o zdravotních službách, který můžete najít zde.

§ 28 odst. 3 písmeno e) stanovuje právo na nepřetržitou přítomnost třetí osoby. Touto osobou může být opatrovník osoby, která byla omezená ve svéprávnosti, v oblasti rozhodování o poskytnutí zdravotních služeb. Další takovou osobou je zákonný zástupce nebo pěstoun, pokud je pacient nezletilá osoba. Poslední osobou, kterou daný předpis zmiňuje, je osoba blízká pacientovi, ale v toto případě se jedná pouze o přítomnost, nikoliv nepřetržitou přítomnost.

Osobu blízkou označuje občanský zákoník jako osobu příbuznou v řadě přímé, sourozence, manžela nebo registrovaného partnera. Jelikož se u Vás jedná o vztah vnučky a babičky, jste tedy osobou blízkou podle příbuzenského vztahu v řadě přímé. Celé znění daného ustanovení můžete najít zde.

Zákon o zdravotních službách však zmiňuje, že tato přítomnost musí být v souladu s vnitřními předpisy a nesmí narušit poskytování zdravotních služeb.

Co se jedná potvrzení tzv. propustky, lékař je povinen tuto propustku podepsat a mělo by z ní být patrné jak dlouho návštěva trvala a kdy se konala. Nutné je podotknout, že nárok na náhradu mzdy na dobu nepřítomnosti, z důvodu doprovodu, je pouze pokud nebylo možné provést tuto prohlídku mimo pracovní dobu. Podrobnější informace najdete zde.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

18.4.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS