Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dotaz na modelové situace v ZZS?

Dobrý den, chtěla bych se informovat, jaký je adekvátní postup v přípědě těchto modelových situací týkajících se ZZS, aby jednání posádky ZZS nebylo právně napadnutené?

Modelová situace č.1
Pacient po požití alkoholu upadl, poranil si hlavu, je ošetřován posádkou ZZS, ale odmítá transport do nemocnice - jak postupovat?

Modelová situace č. 2
Pacient udává prudké bolesti na hrudi, které mohou být známkou akutního infarktu myokardu, není pod vlivem návykových látek a odmítá hospitalizaci - jak postupovat?

Modelová situace č. 3
Agresivní pacient napadá verbálně i fyzicky osoby ve svém okolí odmítá transport - jak postupovat?

Děkuji za informaci.

studentka Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

obecně lze poskytnout péči jen pacientovi, který s jejím poskytnutím souhlasí. Naopak když s jejím poskytnutím nesouhlasí, péče by mu neměla být poskytnuta ani za ceny ohrožení zdraví či dokonce ztráty života (viz. kartičky s nápisem "do not resuscitate", které nosí Jehovisté na těle). Tato koncepce vychází z respektu k názoru a přání pacienta, který má výhradní právo rozhodovat o sobě, svém těle i svém zdravotním stavu. V případě, že pacient nesouhlasí s provedením doporučené léčby, musí podepsat tzv. negativní revers, který má vyhláškou o zdravotnické dokumentaci stanovené náležitosti. Nemůže-li se pacient s ohledem na svůj zdravotní stav sám podepsat nebo záznam podepsat odmítá, opatří se jménem, popř. jmény a podpisem svědka, který byl odmítnutí léčby přítomen, uvedou se důvody, pro něž se pacient nepodepsal, a způsob, jakým svou vůli projevil.

V této obecné koncepci jsou ale i výjimky, za kterých může být pacient ošetřen/hospitalizován bez svého souhlasu. Jedná se mimo jiné o situace, kdy pacient ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy, touto poruchou prokazatelně trpí nebo je pod vlivem návykových látek; nebo zdravotní stav pacienta vyžaduje poskytnutí neodkladné péče a zároveň neumožňuje, aby vyslovil souhlas.

 

Nyní k vašim 3 modelovým situacím:

1. Jestliže je pacient pod vlivem návykových látek, není ve stavu, kdy by za sebe mohl sám rozhodovat. Musíte jej převézt do nemocnice i bez jeho souhlasu.

2. V případě prudkých bolestí na hrudi, které mohou být známkou akutního infarktu myokardu, když pacient odmítne převoz do nemocnice, musíte respektovat jeho rozhodnutí, neboť je ve stavu, kdy za sebe dokáže sám rozhodovat. Je však nutno s takovýmto pacientem podepsat výše zmíněný negativní revers, který vás zbavuje odpovědnosti za případnou pacientovu újmu na zdraví.

3. Jestliže je pacient agresivní a verbálně i fyzicky napadá osoby ve svém okolí, a tato agresivita je způsobena v důsledku nemoci, pro kterou jej chcete převézt do nemocnice, evidentně se nachází v takovém stavu, kdy za sebe schopen rozhodovat není. Tedy zde i přes jeho nesouhlas byste jej měli převézt do nemocnice.

 

Vaše Férová nemocnice

2.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS