Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Histologie

Dobrý den,
prosím, rád bych věděl zda, je histologické vyšetření povinné či dobrovolné, například u dobrovolného výřezu znaménka či defektu pokožky, kdy zákrok není nutný a jedná se o estetický důvod.
Děkuji
S pozdravem

Mates

Odpověď:

Dobrý den, 

zákony konkrétně neuvádějí, v jakých případech musí lékař provést to které vyšetření. Jako právní poradna Vám bohužel nedokážeme říci, kdy je toto vyšetření dobré podstoupit a kdy to naopak není nutné. 

K Vaší otázce můžeme pouze uvést, že veškeré zákroky je možné provést pouze se svobodným a informovaným souhlasem pacienta. Každý lékař má dle § 28 odst. 2 zákona o zdravotních službách (ZZS) povinnost postupovat tzv. lege artis, tedy v souladu s profesními standardy daného oboru. Pokud tedy dojde k názoru, že by konkrétně ve Vašem případě bylo vhodné vyšetření provést, je jeho profesní povinností Vás o tomto informovat, je však pouze na Vs zda vyšetření podstoupíte. 

Zároveň však lze konstatovat, že jako pacient máte podle § 28 odst. 1 ZZS právo odmítnout jakékoliv vyšetření, se kterým nesouhlasíte. Pokud si tedy provedení histologie výslovně nepřejete, nemůže být toto provedeno. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7120. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

 

Vaše Férová nemocnice

 

19.12.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS