Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace ze zdravotnické dokumentace byly předány úřadu práce bez souhlasu pacienta

Dobrý den. Jsem uchazeč o zaměstnání vedený v evidenci úřadu práce. Můj praktický lékař poskytl informace o mém zdravotním stavu tomuto úřadu práce, který ho o to písemně požádal. Bylo to naprosto bez mého vědomí a souhlasu. Proto se ptám, má úřad práce právo na informaci o mém zdravotním stavu bez mého výslovného souhlasu. Děkuji.

Roman

Odpověď:

Dobrý den,

Váš lékař či jiný poskytovatel zdravotních služeb má povinnost zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých se dozvěděl v souvislosti s výkonem svého povolání, jak vyplývá z §51 Zákon o zdravotních službách, odkaz uveden níže.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372#cast4

Domníváme se, že Váš lékař se dopustil porušení povinné mlčenlivosti, kdy poskytnul Úřadu práce informace o zdravotním stavu. Bez Vašeho souhlasu není oprávněn Úřadu práce předávat jakékoliv informace o Vašem zdravotním stavu. Lékař je pouze povinen předat pacientovi lékařský posudek pro Úřad práce v případě, že pacient není vzhledem ke svému zdravotnímu stavu schopen plnit povinnost součinnosti s pobočkou Úřadu práce při zprostředkování zaměstnání. Takže jedinou informací, kterou lékař může poskytnout je zda jste či nejste zdravotně schopný zprostředkování práce.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že Váš lékař se dopustil porušení povinné mlčenlivosti a může čelit pokutě až do výše 1 000 000 Kč. Zatím nejlepším postupem ve Vaší situaci je zjistit na jakém základě si Úřad práce posudek od lékaře vyžádal.

Děkujeme za odpověď

Vaše Férová nemocnice

21.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS