Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je nějaký postih za nebraní léků, když beru invalidní důchod?

Jsem v plném invalidním důchodu se schizofrenií. Léky beru přes deset let. Pro značné vedlejší účinky - únava, zhoršující se paměť jsem v prosinci loňského roku začala léky postupně vysazovat a psychiatrovi jsem o tom neřekla. Hrozí mi nějaký postih za nebraní léků. Další můj dotaz zní, již jednou mě psychiatr v minulosti poslal na krevní test, zda beru léky. Jsem povinna na tento krevní test jít?

Pavla Malá

Odpověď:

Dobrý den,

pacientovi mohou být zdravotní služby poskytovány pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem, máte tedy jako pacient právo jakoukoli léčbu odmítnoutPostih za vysazení léků Vám tedy rozhodně nehrozíJak už je avizováno výše, máte právo jakoukoli léčbu odmítnout, máte tedy právo krevní testy odmítnout

Na druhou stranu máte vůči ošetřujícímu lékaři i určité povinnosti:

  • dodržovat navržený individuální léčebný postup, pokud s poskytováním zdravotních služeb vyslovil souhlas,
  • pravdivě informovat ošetřujícího zdravotnického pracovníka o dosavadním vývoji zdravotního stavu, včetně informací o infekčních nemocech, o zdravotních službách poskytovaných jinými poskytovateli, o užívání léčivých přípravků, včetně užívání návykových látek, a dalších skutečnostech podstatných pro poskytování zdravotních služeb. 

Na základě Vašich práv a povinností se nám jako nejlepší řešení jeví pokusit se s Vaším lékařem domluvit o následné léčbě a informovat jej o vedlejších účincích a vysazení medikace. Rozhodně máte právo medikaci vysadit a krevní testy nepodstoupit. Za toto Vám nehrozí žádná sankce. Váš postup však může vést lékaře k  navržení hospitalizace. 

Vaše Férová nemocnice

3.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS