Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je nutné mít doporučení na specializované vyšetření?

Je nutné mít doporučení na specializované vyšetření?

Dobrý den. Můj dotaz se týká maminky. Už nevíme kam se obrátit. Asi před třemi lety začala špatně dýchat, pálilo ji na prsou a v puse měla pálení s kovovou chutí. Lékařka ji bez jakéhokoliv vyšetření začala předepisovat léky na bolení v krku. Když se bolest stupňovala, předepsala několik vyšetření, která nic neprokázala, a tak označila diagnózu jako chronickou a maminku dál neléčí. Když se maminka dostala do nejmenované nemocnice, kde ji doporučila paní doktorka, aby ji její ošetřující lékařka předepsala doporučení, odmítla toto se slovy, že tam byla před rokem. Teď se u nás v nemocnici otevřelo centrum bolesti, ale pouze přijmou s doporučením lékaře. Lékařka opět odmítla doporučení napsat. Podotýkám, že mamince se stav zhoršil natolik, že už nemůže pomalu ani dýchat a má bolesti, na které už nezabírají žádné volně prodejné léky. Prosím o radu, jak v takové situaci postupovat, zda máme šanci se někam na odborné vyšetření dostat i bez doporučení a jak se hájit, když nás odmítnou. Děkuji Vám za Vaši radu a krásný den.

 

Romana

Odpověď:

Dobrý den,

Vaším dotazem ohledně doporučení Vaší maminky ke specializovanému lékaři jejím praktickým lékařem se věnuje zákon o veřejném zdravotním pojištění, ve kterém je blíže rozvedeno, že Vaše maminka má právo na výběr specializovaného lékaře nebo specializovaného zdravotnického zařízení za podmínky, že specializovaný lékař nebo specializované zdravotnické zařízení je ve smluvním vztahu se zdravotní pojišťovnou Vaší maminky

Dle zákona o zdravotních službách je praktický lékař povinen vyhotovit a předat specializovanému lékaři písemné doporučení za předpokladu, že to vyžaduje zdravotní stav Vaší maminky. Součástí doporučení je písemné odůvodnění a důležité informace týkající se zdravotního stavu Vaší maminky, včetně výsledků provedených vyšetření a informace o dosud provedené léčbě.

Specializovaný lékař Vaši maminku může odmítnout, jestliže by přijetím Vaší maminky bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní péči o ostatní pacienty, které má již ve své péči. Specializovaný lékař Vaši maminku nesmí odmítnout v případě, kdy se jedná o neodkladnou péči.

Vydávání doporučení praktickým lékařem je na jedné straně jeho povinností, avšak na druhé straně nezavazuje pacienta toto doporučení mít při návštěvě specializovaného lékaře. Dle zákona si tedy můžete vybrat: 

  • buď navštívíte praktického lékaře, necháte Vaši maminku vyšetřit, a pokud praktický lékař uzná zdravotní stav Vaší maminky za hodný návštěvy specializovaného lékaře, vyhotoví písemné doporučení
  • nebo se obrátíte rovnou na specializovaného lékaře.

Pokud Vás specializovaný lékař nebo specializované zdravotnické zařízení odmítne bez doporučení praktického lékaře, musí Vám to písemně potvrdit. Na postup praktického nebo specializovaného lékaře můžete podat stížnost poskytovateli zdravotních služeb, tedy vedení zdravotnického zařízení nebo přímo lékaři, pokud má samostatnou ordinaci. Pokud nejste s vyřízením stížnosti spokojeni, můžete dále podat stížnost úřadu, který lékaři poskytnul oprávnění k poskytování zdravotních služeb, čímž je zpravidla krajský úřad. Dále si můžete stěžovat do ejdnoho roku os události přímo u České lékařské komory. Povinností těchto orgánů je podanou stížnost na lékařovo jednání prošetřit.

K podání stížnosti doporučujeme konzultaci s advokátem. Pokud si s hledáním advokáta nevíte rady, je možnost nejvhodnějšího advokáta najít na internetu na stránkách České advokátní komory. Užitečné právní rady najdete na stránkách http://www.potrebujipravnika.cz/.

Vaše Férová nemocnice

5.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS