Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdy dojde k nedobrovolné hospitalizaci?

Dobrý den, prosím vás, dcera je hospitalizovaná dobrovolně, ale vzít ji domu nemohu, hrozí soudem. Nechodí ven, dávají ji spoustu léků proti mé vůli. Prosím Vás, lze kdyby ji posoudil jiný psychiatr jinak, či vzal do péče odvrátit hrozbu nedobrovolné hospitalizace? Došlo by k soudnímu řízení? Děkuji.

Novotná

Odpověď:

Dobrý den,

ve vašem neuvádíte, zdali je Vaše dcera plně způsobilá k právním úkonům. Pokud ano, podepsala souhlas s hospitalizací a ten může i zrušit podepsáním negativního reversu a z nemocnice odejít. Následně může vyhledat pomoc u jiného specialisty, neznamená to však, že diagnóza nebo léčebný postup se musí lišit. Vše záleží na rozhodnutí Vaší dcery.

Pokud je Vaše dcera nezletilá nebo omezena či zbavena způsobilosti a vy jste jejím opatrovníkem, tak jste to Vy, kdo může rozhodovat o její léčbě a také o jejím ukončení.

Nedobrovolná hospitalizace může být realizována pouze v zákoně přesně stanovených případech, v souvislosti s duševním onemocněním je to tehdy, kdy pacient z důvodu tohoto onemocnění ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí nebo tuto hrozbu nelze odvrátit jinak. Vaši dceru by tak z nemocnice nepustili pouze, pokud by byly tyto podmínky splněny, jinak nemají na její zadržení právo.

Pokud by k nedobrovolnému hospitalizování přece jen došlo, v takovém případě je skutečně nutné zahájit soudní řízení, které slouží k ochraně práv hospitalizovaní osoby. Zdravotnické zařízení má povinnost do 24 hodin soudu oznámit nedobrovolné převzetí pacienta. Soud má následně do 7 dní povinnost rozhodnout, zdali je nedobrovolná hospitalizace právoplatná a opodstatněná. Pokud tak rozhodne, nelze podepsat negativní revers.

Další informace o soudním řízení a nedobrovolné hospitalizaci můžete nalézt zde nebo zde.

Vaše Férová nemocnice

21.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS