Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Konzultace léčby s jiným doktorem

Dobrý den,


prosím o radu. Po dlouhé době nejistoty byla dceři diagnostikována epilepsie a zahájena léčba. Z určitých důvodů nemám úplně důvěru k neuroložce, zejména mi vadí její dost strohý přístup a malá informovanost z její strany. Rozhodla jsem se zkonzultovat postup léčby u dcery i s jiným doktorem, nechci zatím měnit lékaře, zajímá mě jen zhodnocení léčby a názor jiného doktora (přeci jen se jedná o vážnou diagnozu a léčbu na několik let).

Bohužel jsem se nesetkala při objednávání u jiného lékaře s moc vstřícným přístupem, proto mě zajímají moje práva jako pacienta. Dle zákona bych měla mít právo na konzultaci s jiným lékařem a zhodnocení postupu léčby.

Je nutné doporučení od mého ošetřujícího lékaře (to bylo požadováno), nebo je povinnost jiného lékaře mě vzít i bez doporučení? Jde mi opravdu jen o konzultaci. Má povinnost mě jiný lékař vzít na konzultaci, nebo mě může odmítnout - a z jakých důvodů? Jak mám konzultovat se svým stávajícím lékařem to, že chci i názor jiného lékaře? Zdá se mi fér ho informovat, ale mám trochu strach z reakce. Zajímají mě tedy veškerá práva spjatá s možností dle zákona požádat o názor jiného lékaře. Moc děkuji.

Jade

Odpověď:

Dobrý den,

od roku 2013 máte dle zákona č. 372/2011 o zdravotních službách právo na konzultaci s jiným lékařem. Konkrétně §2/2 písm. b) stanovuje, že zdravotními službami jsou také konzultační služby, jejichž účelem je posouzení individuálního léčebného postupu, popřípadě navržení jeho změny nebo doplnění, a další konzultace podporující rozhodování pacienta ve věci poskytnutí zdravotních služeb prováděné dalším poskytovatelem zdravotních služeb (dále jen „poskytovatel“) nebo zdravotnickým pracovníkem, kterého si pacient zvolil a podle §28/3 písm. c) má pacient právo vyžádat si konzultační služby od jiného poskytovatele.

Žádné doporučení od stávajícího lékaře nepotřebujete. Na konzultaci máte nárok i bez toho. Druhého lékaře si můžete buď vybrat sama, z doporučení známých či na internetu. Můžete požádat o radu i Vaši současnou doktorku nebo také kontaktovat pobočku své pojišťovny a poprosit je o radu. Pojišťovna Vám doporučí někoho ze svých smluvených doktorů a budou mít přehled o tom, kdo by vás mohl odmítnout z kapacitních důvodů a kdo má více místa. Konzultace je rovněž úkon, který je proplácen pojišťovnami, proto by si za ni neměl lékař nic účtovat.

Obecně může lékař odmítnou pacienta jen z důvodů stanovených v §48 zákona o zdravotních službách, čímž je překročení únosného pracovního zatížení způsobující snížení kvality a bezpečnosti péčí či z důvodu, že pacient není pojištěncem zdravotní pojišťovny. Při domlouvání schůzky zdůrazněte, že máte zájem pouze o konzultaci a ráda byste vyslechla názor jiného lékaře.

Samozřejmě je legitimní, že při závažné diagnóze chcete znát i druhý názor, zákon Vám zároveň právo na konzultace s jiným lékařem výslovně přiznává a lékaři by s touto zákonnou úpravou měli být obeznámeni. Proto je nejlepší informovat lékařku o Vašem záměru, ujistit ji o tom, že nejde o osobní problém, nedůvěru či nespokojenost, ale pouze chcete slyšet více názorů.

Od Vaší lékařky budete potřebovat výsledky provedených testů, ale vhodné je přinést ke konzultaci kompletní zdravotnickou dokumentaci, což doporučuje i Ministerstvo zdravotnictví ČR.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

4.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS