Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékař odmítá poslat na CT ledvin

Dobrý den, minulý rok mi našli krev a bílkovinu v moči, přeléčili antibiotiky po dobu po jednoho týdne a následně dvou až tří týdnů. Pak mne paní doktorka poslala na urologii, kde mi pan doktor udělal sono ledvin, močového měchýře, pak vyprázdněného močového měchýře a následně mi chtěl udělat cystoskopii. Tu jsem odmítl a požádal jsem ho, aby mne poslal na CT ledvin a močového měchýře. Na to mi sdělil, že CT neukáže vše a že mne nedoporučí. Nyní se mi opět vrátila krev a bílkoviny, mám antibiotika a mám dále navštívit urologa. Chci aby mne poslal na to CT, mám na to s těmito potížemi nárok?

Předem moc děkuji za odpověď. 

jiricaisu

Odpověď:

Dobrý den, 

jako pacient máte právo, aby Vám byly poskytovány zdravotní služby na náležité odborné úrovni. Tomu odpovídá povinost lékaře poskytovat řádně zdravotní služby dle Vašeho zdravotního stavu. Jestliže tedy Váš zdravotní stav vyžaduje provedení CT, máte na něj nárok. V naší poradně však působí pouze právníci, nikoli lékaři, nejsme tedy schopni posoudit, zda Váš zdravotní stav vyžaduje provedení CT.

Doporučujeme Vám pokusit se nejprve ještě jednou promluvit se svým urologem. Je možné, že Vás nyní na CT bude chtít poslat sám. V opačném případně se mu pokuste ještě jednou vysvětlit, proč byste toto vyšetření chtěl absolvovat.  

Pokud urolog Vaší žádosti nevyhoví, můžete využít konzultačních služeb jiného lékaře a zeptat se ho na jeho odborný názor. Urolog bude mít povinnost zpřístupnit tomuto lékaři informace o Vašem zdravotním stavu, doporučujeme ovšem, abyste si sám pořídil výpis či kopii zdravotnické dokumentace a předal ji konzultačnímu lékaři. Výpis či kopii zdravotnické dokumentace musí zdravotnické zařízení zhotovit do 30 dnů ode dne žádosti pacienta a může za to požadovat úhradu nákladů spojených s pořízením (kopírování atd.). Sám však máte právo do zdravotnické dokumentace nahlížet a můžete si proto kopii či výpis pořídit i sám bezplatně vlastními prostředky (př. fotoaparátem). 

Pokud by konzultační lékař potvrdil Váš názor ohledně potřebnosti CT a urolog vyšetření přesto nechtěl provést, je možné především změnit lékaře (urologa). Na bývalého urologa si pak můžete stěžovat, a to především u vedoucího zdravotnického zařízení, tedy typicky ředitele nemocnice, případně i u České lékařské komory. Více informací o stížnostech včetně vzoru lze nalézt na našich stránkách.

Vaše Férová nemocnice 

20.2.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS