Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohou rodiče odmítnout návštěvu novorozence pediatrem?

Dobrý den. Mám pár dnů před porodem a mám dotaz, zda po příchodu domů z porodnice můžu odmítnout první návštěvu pediatra u nás doma s tím, že se sama s dítětem dostavím v jeho ordinační hodiny? Nikde jsem se nedopátrala, jestli tyto návštěvy jsou povinné. Jenže je to pravidlem navštívit novorozence v domácím prostředí. Musím mít závažný důvod toto návštěvu odmítnout jako např. přestavba domu? Od našeho domu je to k lékařské ordinaci tak 500 m, je tak pro mě jednodušší vzít dítě a zajít s ním k lékaři na jeho první prohlídku. Nebo je za návštěvou lékaře u nás doma i něco jiného, např. kontrola domácího prostředí? Mám doma starší děti, které jsou v pořádku, a lékařské povinné kontroly absolvujeme bez problémů. Za Vaši odpověď předem děkuji.


FN

Odpověď:

Dobrý den,

obecně dle Listiny základních práv a svobod platí, že každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. V žádném zákoně není stanovena povinnost nechat vstoupit lékaře k Vám domů a nechat si kontrolovat domácnost, z čehož vyplývá, že takovou povinnost nemáte.

Je sice pravda, že ve vyhlášce č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách, se hovoří o tom, že všeobecná preventivní prohlídka novorozence se provádí "pokud je to možné v jeho vlastním sociálním prostředí". Stejně tak se ve vyhlášce uvádí, že obsahem této prohlídky je mimo jiné i "posouzení sociálního prostředí dítěte".

To ovšem neznamená, že jde o povinnost rodičů prohlídku ve vlastním sociálním prostředí umožnit. Jednak povinnosti mohou být stanoveny pouze zákonem, nikoliv pouhou vyhláškou. Především jde ale o úpravu rozsahu péče, kterou je povinen lékař rodičům nabídnout a po jejich informovaném souhlasu zajistit. V případě, že rodiče s některou z nabízených zdravotních služeb nebo se způsobem jejich poskytnutí nesouhlasí, lékař si od nich může vyžádat podepsání negativního reversu.

Můžete se tedy s pediatrem domluvit na tom, že o návštěvu u Vás doma nemáte zájem a že se k preventivní prohlídce dostavíte osobně. Důvody odmítnutí návštěvy nemusíte sdělovat a jsou nepodstatné.

Pritoritu tak má v demokratickém právním státě ochrana soukromí rodiny a ochrana obydlí. Teprve v případě důvodného podezření na zanedbávání nebo týrání dítěte apod. vystupuje do popředí právo dítěte na příznivý vývoj. V takovém případě však neprovádí kontrolu lékař. Na základě zákona o sociálně-právní ochraně dětí mohou sociální pracovníci navštívit dítě v místě jeho bydliště a zjišťovat, v jakých sociálních podmínkách žije.

Vaše Férová nemocnice

3.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS