Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může lékař nutit mé dceři léčbu?

Dobrý den,

lékaři nutí mou dceru (10 let) každý týden chodit na vážení. Byla vždy velmi štíhlá. V prosinci 2012 jí napsal lékař do papírů, že má poruchu příjmu potravy v dětství, a vyměřil jí tam váhu, které ona nemohla dosáhnout. Všichni jí začali nutit jídlo a vyhrožovat nemocnicí, od ledna mi pláče, je psychicky zničená a fakt už jí ani moc chutnat nebude. Musí chodit na vážení? Lékařka píše zprávy na OSPOD (orgán sociálně právní ochrany dětí). OSPOD nutí i mne se léčit (psych.), i když potíže nemám, mají na to právo?

Děkuji vám předem za pomoc.

Novotná

Odpověď:

 

Dobrý den,

 

jakékoliv zdravotní služby (nejedná-li se o akutní stavy, kdy pacient nemůže souhlas vyslovit, např. proto, že je v bezvědomí) lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Tedy Vaše dcera vážení podstupovat nemusí, pokud s tím ona ani Vy nesouhlasíte.

 

Podle zákona o sociálně-právní ochraně dětí jsou lékaři povinni oznamovat orgánu sociálně právní ochrany dětí podezření na zanedbávání péče o dítě. Avšak nízkou váhu lze těžko automaticky hodnotit jako nedostatečnou péči o dítě. Vždy bude třeba zabývat se důvody, které k nízké váze vedou. Tedy jestli nízká váha a případná porucha příjmu potravy jsou důsledkem nedostatečné péče ze strany rodičů.

 

Doporučujeme OSPODu vysvětlit, že Vaše dcera není zanedbávána, ale naopak o ni máte starost, a proto ji nechcete vystavovat nuceným hospitalizacím, které dceři nepomáhají. A také že pouze uklidnění situace a odstranění tlaku na Vaši dceru může pomoci její problém s nízkou váhou vyřešit. Tedy přesvědčit OSPOD o tom, že není třeba se Vaší rodinou vůbec zabývat.

 

Ohledně léčby Vás samotné

OSPOD nemá právo Vás nutit k léčbě. Opět by byl k podstoupení léčby nutný Váš informovaný souhlas.

V pravomoci OSPODu je uložit rodičům povinnost využít odbornou poradenskou pomoc, pokud rodiče

  • nezajistili dítěti odbornou poradenskou pomoc, ačkoliv dítě takovou pomoc nezbytně potřebuje a OSPOD takovou pomoc předtím doporučil, (tedy nejdřív by musel doporučit, ne hned ukládat povinnost). Obsahem této povinnosti však nemůže být návštěva zdravotnického zařízení za účelem lékařského zákroku nebo léčebných úkonů.
  • nejsou schopni řešit problémy spojené s výchovou dítěte bez odborné poradenské pomoci (zde se opět jedná spíše o pedagogicko-psychologickou poradnu než o psychologa či psychiatra pro rodiče samotného, opět se podle nás nemůže jednat o zdravotnické zařízení).

Vyžaduje-li to zájem na řádné výchově dítěte, může OSPOD

  • napomenout vhodným způsobem dítě, rodiče, jiné osoby odpovědné za výchovu dítěte, popřípadě toho, kdo narušuje řádnou péči o dítě,
  • stanovit nad dítětem dohled a provádět jej za součinnosti orgánu sociálně-právní ochrany, školy, popřípadě dalších institucí a osob, které působí zejména v místě bydliště nebo pracoviště dítěte,
  • uložit dítěti, rodičům nebo jiným osobám odpovědným za výchovu dítěte omezení bránící působení škodlivých vlivů na výchovu dítěte, zejména zákaz určitých činností, návštěv určitých míst, akcí nebo zařízení nevhodných vzhledem k osobě dítěte a jeho vývoji, nebo
  • uložit dítěti, rodičům nebo jiným osobám odpovědným za výchovu dítěte povinnost využít odbornou poradenskou pomoc nebo uložit povinnost účastnit se terapie;

V krajním případě, vyžaduje-li to zájem dítěte a výše zmíněná výchovná opatření nevedla k nápravě, může soud dočasně odejmout dítě z péče rodičů a dítěti nařídit nejdéle na 3 měsíce pobyt ve

  • středisku výchovné péče nebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, nebo
  • zařízení poskytovatele zdravotních služeb nebo v domově pro osoby se zdravotním postižením.

Toto však může učinit pouze soud, v pravomoci OSPODu je jen podat návrh k soudu.

 

Tímto výčtem jsme Vás rozhodně nechtěli vyděsit. Máme za to, že by se na Vás zřejmě ani neměly vztahovat a že pravděpodobně nejste rodinou, kterou by se měl OSPOD vůbec zabývat. Proto byste se měli v prvé řadě pokusit vysvětlit OSPODu Vaši situaci a hlavně to, že Vám na Vaší dceři záleží a že se staráte o její zdraví.

 

V případě, že má Vaše dcera skutečně problémy s přijímáním potravy, bylo by jistě dobré tento stav řešit. Pravděpodobně však bude vhodnější vyhledat nějakého zkušeného a citlivého odborníka, kterého s dcerou nebo případně sama navštívíte a Vaši situaci s ním proberete.

 

Vaše Férová nemocnice

 

12.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS