Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázeňskou péči

Dobrý den. Byl mi proveden jeden bypass a jeden stent. V nemocnici jsem byla 31 dní. Do lázní jsem nebyla poslána vzhledem ke komplikacím, které nastaly po operaci (resutura rány, zánět močových cest, vyšší jaterní testy). Chci se zeptat jak dlouho po operaci se může žádat o lázeňskou péči? Zda bude vyhověno na požadavek do Poděbrad neboť to mám nejblíže. Děkuji

Dana

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na lázeňskou péči Vám může vzniknout na návrh vašeho obvodního, případně ošetřujícího lékaře. Návrh musí být schválen příslušnou správou sociálního zabezpečení. Máte právo si svobodně vybrat v jakém zdravotnickém zařízení se budete léčit, tudíž máte i právo na výběr lázní. Vámi zvolené lázně by však měly odpovídat specializaci na potíže pro které léčebně lázeňskou péči podstupujete. Lázně s jejich léčebným zaměřením jsou uvedeny v Indikačním seznamu pro lázeňskou péči v příloze vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 58/1997 Sb.).

Ta také uvádí, že komplexní lázeňskou péči pro stavy po operacích srdečních vad (oběhového ústrojí) lze poskytnout na doporučení kardiologa, kardiochirurga nebo internisty do 6 měsíců po operaci. Vámi preferované lázně Poděbrady jsou také uvedeny v seznamu pro léčbu oběhového ústrojí.

V projektu Férové nemocnice Ligy lidských práv není zaměstnán žádný lékař, a proto Vám nemůžeme poradit jaké lázně by se nejlépe hodily pro Vaši diagnózu. Poraďte se se svým ošetřujícím lékařem, určitě Vám kvalifikovaně poradí vzhledem k tomu, že zná nejlépe Váš zdravotní stav. Pokud budete mít konkrétní přání ohledně výběru lázní, bude nejvhodnější abyste ho o svých preferencích informovala. Neváhejte vždy s lékařem komunikovat a i nformovat se u něj na možnosti, nejen ohledně řešení toho do jakého zdravotnického zařízení Vás umístí, ale i o variantách řešení vašich zdravotních potíží. Součástí zdravotní péče není pouze předepisování léčebných prostředků, ale i komunikace s pacienty, která rovněž zvyšuje šance na rychlejší uzdravení.

 

Vaše Férová nemocnice

8.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS