Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na operaci jako na akutní zákrok i přes nesouhlas anesteziologa

Dobrý den, mám dotaz ohledně anesteziologa, který měl předoperačně posoudit mou manželku. Měla zlomenou klíční kost a měla ji sešroubovanou. Na rehabilitaci jí kost znovu zlomili a vytrhli dlahu z kosti. Teď už je to třetí měsíc, co má po první operaci, a dlaha je pod kůží jasně vidět, vylézá, i na rentgenu je jasně vidět, že je tento stav již akutní. Tudíž bylo jejím lékařem navrženo vyjmutí této dlahy, ale anesteziolog měl připomínky k její váze, i když u první operace vážila ještě méně a propuštěna byla s ještě nižší váhou, než nastoupila. Proto nechal udělat krevní testy s tím, že když budou výsledky špatné, tak se celý zákrok odloží o týden nebo i více. Přitom je viditelné, že je zákrok nutný co nejdříve, už kvůli bolestivosti, a je možné, že dlaha prorazí ven. Máme nárok na operaci jako na akutní zákrok a měl by anesteziolog zvládnout vypočítat optimální variantu i v takovém případě? Jsou nějaké možnosti, jak postupovat, aby lékaři jednali a neposílali nás stále na nějaká vyšetření?

Jára

Odpověď:

Dobrý den,

povinností anesteziologa je poskytovat jen takovou péči, která je v souladu s jeho příslušnými profesními povinnostmi a standardy. Jinými slovy řečeno lékař je povinen poskytovat péči lege artis. Pokud by poskytoval péči, která je dle současných uznávaných medicínských postupů nebezpečná pro pacienta, vystavoval by se v případě komplikací spojených se zákrokem právní odpovědnosti.

Zároveň má lékař povinnost poučit pacienta o účelu a povaze zdravotní péče, o jejích důsledcích, alternativách a rizicích. Součástí toho by také mělo být vysvětlení, proč zákrok nedoporučuje. Také musí pacientovi zodpovědět jeho otázky. 

Pacient nemá právo se rozhodnout, že podstoupí určitý zákrok, který podle názoru lékaře není indikován. Teprve pokud je určitý zákrok indikován a lékař pacientovi nabídne jeho provedení, pak je tu prostor pro rozhodování pacienta (a jeho informovaný souhlas), zda se mu podrobí nebo ne. Také otázka, zda jde o zákrok akutní či nikoliv, patří do posouzení lékaře.

V případě, že je situace z medicínského hlediska nerozhodná a i mezi různými lékaři panují různé názory na to, zda je určitá léčba indikovaná, může lékař zákrok provést na základě informovaného souhlasu pacienta po poučení o možných rizicích. Není možné jej ale k provedení zákroku nutit. Současná legislativa je nastavena tak, že pokud nastanou komplikace a škoda na zdraví pacienta po zákroku v souvislosti s použitou věcí (injekční stříkačkou, léčivým přípravkem apod.), tak za to nemocnice nese plnou odpovědnost, které se nemůže zprostit. To motivuje bohužel zdravotníky k tomu, aby rizikovou péči neposkytovali.

To ovšem neznamená, že jiní lékaři nemohou mít na léčbu jiný názor. Pacient, který nemá důvěru ke svému současnému lékaři, se může obrátit na jiného lékaře a požádat jej o vyšetření a posouzení zdravotního stavu. Pacient také může změnit lékaře nebo se obrátit na jinou nemocnici, kde budou ochotni určitý zákrok provést.

Pokud se ovšem domníváte, že jde o akutní péči a že odmítnutím poskytnutí péče došlo k ohrožení nebo poškození zdraví pacientky, pak můžete postupovat jako v případě zanedbání lékařské péče.

Vaše Férová nemocnice

18.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS