Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Následky odmítnutí léčby

Dobrý den,mám maminku 72 let, která si stěžuje na problémy s trávením.Na preventivní kontrole ji z odběru stolice zjístili stopy krve. Lékař ji poslal na důkladnější vyšetření hadičkou. Toto vyšetření odmítla s tím, že by tohle vyšetření možná i s psychických důvodu i ze strachu, že by se dozvěděla, že je to rakovina. Chápu ji, říká, že v tomhle věku už nemá zájem podstupovat případné léčby. Můj tatínek se s nadějí léčil a neúspěšně. Řeším tedy problém, protože vidím, že si opět stěžuje na bolesti jak pomůžou pacientovi pokud se dostane do nemocnice a odmítne léčbu toho typu. Léčí ho, tak aby případné bolesti odezněly a pacient nepodstupoval konkrétně tento zákrok, ale třeba jenom sonografické vyšetření nebo CT, na které mi zrovna maminka příjde přístupnější?? Chápu taky, že se jedná o vztah mezi pacientem a lékařem, takže bych byla ráda, aby lékař byl ohleduplný k jejímu rozhodnutí a nebo pokud by to šlo uměl ji psychologicky přesvědčit, aby se toho nebála.

Naďa

Odpověď:

Dobrý den

podobnou situací jsme se již zabývali v odpovědi na dřívější dotaz, jež je dostupná zde. Jak ve zmíněné odpovědi uvádíme, pacient má samozřejmě právo léčbu odmítnout, což ale nevylučuje, aby mu byla poskytována tišící či jiná podpůrná léčba.

Dovedeme si představit, že lékař nebude tímto rozhodnutím nadšený, avšak přáním pacienta by se měl řídit, a provést pouze ta vyšetření a tu léčbu, ke které dostane od pacienta souhlas. Každý si se svým zdravím může nakládat, jak uzná za vhodné, k čemuž patří i svoboda volby, pokud je jí pacient schopen. Jak se k této volbě postaví lékař, je druhá věc. Lékaři jsou povinni jednat eticky a respektovat přání pacienta, to jak ze zákona, tak dle předpisů České lékařské komory, která je sdružuje.

Pokud byste se setkali s negativním či až neetickým přístupem lékaře v případě vaší matky, můžete např. zvažovat stížnost, kterou máte právo na něj podat. Postup a bližší aspekty tohoto řešení uvádíme na našich stránkách dostupných zde.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS