Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návštěva pediatra v domácnosti pacienta

Dobrý den,

prosím o konkrétnější odpověď na dotaz, za jakých podmínek a zhruba v jakých situacích je povinen obvodní pediatr vykonávat návštěvu u dětí, které má ve své evidenci. Má vykonávat tyto návštěvy na základě zdravotního stavu dítěte (např. návštěva kojence při příchodu z porodnice), případně na základě upozornění jiné osoby či státního orgánu (OSPOD) při určitém podezření na zanedbávání péče?

Děkuji

Naďa

Odpověď:

Dobrý den,

lékař je ze zákona povinen poskytovat svým registrovaným pacientům jako součást své ambulantní péče i návštěvní službu v domácnosti. Okolnosti za jakých je povinen takto činit nejsou zákonem nijak blíže specifikovány, nicméně se zpravidla jedná o situace, kdy se pacient nemůže s ohledem na svůj zdravotní stav dostavit do zdravotnického zařízení. Zároveň musí být zohledněn charakter zdravotní péče, tzn., zda je lékař způsobilý ji provést v domácnosti či není.

Lékař tak provádí prohlídky zejména u pacientů, kteří nejsou schopni jej navštívit v jeho ordinačních hodinách, ale jejich stav nevyžaduje hospitalizaci (tj. vážně nemocným se sníženou pohyblivostí, vysoká teplota apod.) zpravidla tehdy, když o to pacient, resp. zákonný zástupce požádá.

Co se týče kontroly novorozence v případě příchodu z nemocnice, tak pediatr zpravidla provádí tyto kontroly v domácnosti, většinou po předchozí domluvě. Při podezření na zanedbání péče jsou kontroly domácnosti prováděny orgánem sociálně-právní ochrany dětí, nicméně i lékař je oprávněn tyto prohlídky vykonávat.

Vaše Férová nemocnice

11.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS