Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedobrovolná hospitalizace - opilý a agresivní člověk

Dobrý den, moc by mě zajímal postup zdravotníků při této situaci:
Rychlá záchranná služba přivezla do nemocnice muže s krvácející ránou na hlavě, kterého našli ležícího na chodníku před hospodou. Lékař provedl vyšetření (prokázán alkohol v krvi), ale než stihl ránu ošetřit, muž se probral,vytrhl se lékaři i ošetřujícímu personálu, začal nadávat a požadoval, aby ho okamžitě pustili a nesahali na něj, že chce domů.
Jaký je správný postup zdravotníků, propustit?, lze jej ošetřit i bez souhlasu?

Tvaroh

Odpověď:

Dobrý den,

jak praví mezinárodní smlouvy (Úmluva o lidských právech a biomedicíně) i tuzemská právní úprava (zákon o péči o zdraví lidu), i takovéhoto pacienta lze ošetřit bez udělení jeho souhlasu. Jelikož se institut informovaného souhlasu pacienta těší značnému významu, je potřeba k jeho prolomení splnit zákonem stanovené podmínky. Mimo jiné lze bez souhlasu poskytnout lékařskou péči (ošetření nebo dokonce vzetí do ústavu) lidem, kteří jeví známky intoxikace, přičemž ohrožuje sebe a své okolí, a pokud není možné vzhledem ke zdravotnímu stavu nemocného vyžádat si jeho souhlas a jde o neodkladné výkony nutné k záchraně života či zdraví.

V našem případě může jít o splnění obou podmínek, neboť nejprve byl pacient nalezen v bezvědomí s krvácejícím zraněním, které může znamenat smrtelnou hrozbu (na druhou stranu podotýkám, že toto není pravidlem a posouzení takové situace je přísně individuální). Tak či onak nemohl v žádném případě při nalezení vyslovit souhlas či nesouhlas s ošetřením, neboť byl v bezvědomí, tedy nejspíš jeho odvezení do nemocnice proběhlo v souladu se zákonem.

Jiná situace nastala v nemocnici, kdy se pacient probral. Zde narážíme na dva problémy ze strany pacienta. Jednak se, i poté co přišel k sobě, jednalo o intoxikovaného člověka, jenž svým chováním mohl ohrožovat minimálně sám sebe (to, jak jsme již naznačili, se odvíjí od skutečné vážnosti jeho poranění). A také, vezmeme-li v potaz, že udělení informovaného souhlasu či nesouhlasu je právním úkonem jako každý jiný, a musí tedy splňovat náležitosti dané občanským zákoníkem, byl pacient v době svého probuzení osobou, jejíž vůle nebyla z důvodu alkoholového opojení vážná, a tak nemohl tento právní úkon ani učinit. Dle našeho úsudku v tomto případě mohlo být pacientovi poskytnuto ošetření i případná hospitalizace, bylo-li to nutné, neboť dle výše uvedených podmínek nebyl s to tento lékařský výkon odmítnout. Navíc veškeré lékařské úkony byly činěny v jeho prospěch.

Situace je to složitá, neboť nemocnice si v daném případě zahrává s možnou žalobou na ochranu osobnostních práv ze strany pacienta, který do ní byl přijat bez souhlasu, avšak na druhé straně i odpovědnosti za zanedbání péče, pokud by pacient byl na jeho žádost v tomto případě propuštěn. Jak jsme již výše uvedli, myslíme, že v případě ošetření pacienta proti jeho vůli by byl v dané situaci postup správný a případné žalobní nároky by měly být zamítnuty.

Dalším problémem je splnění oznamovací povinnosti (dané ústavou i zákonem), dle které je ústav povinen do 24 hodin oznámit příslušnému soudu, že došlo k převzetí osoby do lékařské péče bez jejího souhlasu. Podrobnosti o tomto řízení stanovuje občanský soudní řád, který mimo jiné říká, že soud o tom, zda došlo k provedení lékařského výkonu nebo případné hospitalizaci v souladu s právem, rozhodne do 7 dní. Toto rozhodnutí bude klíčové pro rozřešení sporné situace, ale nijak neomezuje nemocnici v právu propustit pacienta, pokud již pominuly důvody k jeho dalšímu léčení.

Vaše Férová nemocnice

10.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS