Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocnice bez dostatečného vybavení - převoz

Dobrý večer,

matčin přítel, který trvale žije v Praze, trpí cukrovkou typu 2, prodělal před 8 lety infarkt a mozkovou mrtvici.

V létě došlo ke zhoršení jeho zdravotního stavu a musel být na 8 dní hospitalizovaný v nemocnici v Praze, kde už byl před časem léčený. Vždy mu dokázali rychle pomoci.

Po propuštění byl předán na doléčení a rehabilitaci (rozchození) s menším, částečně zhojeným dekubitem na boku do sanatoria.

Původně jsme požadovali, aby byl doléčený v jiném rehabilitačním středisku, ale zde měli v době jeho propuštění plný stav a převoz sem byl možný až začátkem listopadu.

Z tohoto důvodu musel být od srpna do října na doléčení v sanatoriu, kde místo pouhého doléčení došlo k rapidnímu zhoršení jeho zdravotního stavu vlivem špatné a nedostatečné péče. Např. špatné ošetření dekubitu, absence antidekubitní podložky, špatné hygieny při cévkování, nedostatečné rehabilitace...

Z důvodu výše uvedených pochybení musel být v akutním zdravotním stavu převezen do nemocnice. Hrozila mu smrt. Zanedbání sanatoria nám bylo potvrzeno i nemocnicí, kam byl převezen.

V této nemocnici je maminčin přítel několik týdnů a díky nasazeným antibiotikům infekce pomalu ustupuje, ale bohužel došlo k zhoršení stavu dekubitu. Byl zde přijímán s dvěma dekubity a nyní jich má deset, které se rozrůstají.
Nemocnice nemá dostatečné vybavení na léčbu pacienta s dekubitem (antidekubitní podložka, která je nyní nezbytná pro odstranění dekubitů). Pacient s dekubitem musí být v čistotě, ale před týdnem došlo k tomu, že byl po stolici očistěný až po 4 hodinách a to až po naší telefonické urgenci na sesterně.

Na základě tohoto jsme požadovali převoz do jiné nemocnice v Praze (je jeho spádovou nem.), kde jsou vybaveni na léčbu pacientů s dekubity a vždy maminčinu příteli pomohli. Hlavně máme strach o jeho život.

Do této nemocnice jsme volali a bylo nám bohužel řečeno, že z morálního hlediska nás chápou, ale že nyní nemají kapacitu na příjem pacienta a že o žádost o převoz musí provést ošetřující lékař ze současné nemocnice a že snad v pondělí dojde k uvolnění místa...

Prosím o radu, zda musí žádost o převoz podat lékař z nemocnice, kde je nyní maminčin přítel hospitalizovaný, a jak postupovat v případě, že se v námi vybrané nemocnici neuvolní místo?
Došlo u něj sice k ústupu infekce, ale k velkému zhoršení stavu dekubitů a v případě "léčby", jako doposud k ohrožení života.

Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.

 

JiriJ

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu vyplývá, že je vaším cílem co nejrychleji dosáhnout změny zdravotnického zařízení, které pacienta ošetřuje.

Pacient má dle zákona právo na volbu zdravotnického zařízení, ve kterém mu budou poskytovány zdravotní služby (jediným předpokladem je, že má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou tohoto pacienta). Pacient tedy může sám žádat o převoz do jiného nemocničního zařízením, lékař se však vyjadřuje k tomu, zda by daný převoz doporučil.

Zdravotnická zařízení jsou silně omezena v možnosti odmítnout pacienta. Zákon však na druhou stranu připouští, že tak mohou mimo jiné učinit, pokud by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení zařízení (jinými slovy, mají plný stav a žádnou volnou kapacitu).

V této situaci tedy můžete buď vyčkávat na to, zda se kapacita uvolní v pacientem vybraném zdravotnickém zařízení a následně žádat o převoz, nebo případně hledat volnou kapacitu také v jiném zařízení. Můžete se obrátit také na lékaře, kteří pacienta ošetřují v nemocnici, a informovat se u nich na další možnosti léčby dekubitů. Pokud mají oni sami za to, že pacient potřebuje jinou léčbu, než mohou zajistit, jistě vám budou nápomocni v hledání vhodného zdravotnického zařízení. Pacient má totiž ze zákona právo na zdravotní služby, které odpovídají jeho zdravotnímu stavu. V krajním případě se tak můžete zkusit obrátit i na pacientovu zdravotní pojišťovnu.

Přejeme vám, ať se podaří celou situaci co nejdříve vyřešit k vaší i pacientově spokojenosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

7.11.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS