Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s přeložením na jiné oddělení

Dobrý den,

maminka je po reoperaci kyčle. Podotýkám, že do nemocnice přišla po svých. Po operaci nastaly komplikace. Lékaři lžou, každý říká něco jiného  a na přímé otázky nechtějí odpovědět. Nyní jí po 14 dnech na jednotce intenzivní péče jednou postavili maminku na francouzské hole, a protože se na nich nemůže udržet, tak rozhodli, že jí přeloží na lůžko následné péče. S tím však maminka nesouhlasí nesouhlasí. Mají na toto právo?

Odpověď:

Dobrý den, 

V dané situaci bychom Vám doporučili konzultovat navrhovaný převoz na jiné oddělení s ošetřujícím lékařem Vaší maminky. Ten má povinnost postup, který navrhuje, odůvodnit a případně navrhnout jiné možnosti léčby. Pokud by pacientka, tedy Vaše maminka, s doporučovanými kroky nadále nesouhlasila, pak je vhodnou možností změnit poskytovatele zdravotních služeb (tj. nemocnici). Na změnu nemocnice má Vaše maminka zákonné právo, přesto by bylo opět přínosné možnost převozu konzultovat s ošetřujícími lékaři. 

Závěrem bychom rádi zmínili, že úkolem lékaře je poskytnout pacientovi péči v souladu se zdravotním stavem pacienta, nikoli na základě požadavku pacienta či jeho blízkých. Je proto vhodné dobře zvážit všechny možnosti a předejít tak zklamání, že by na jiném pracovišti postupoval personál stejným způsobem jako ten dosavadní. 

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

24.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS