Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítám zubní rentgen zubaři mě nechtějí přijmout

Dobrý den,

mám dotaz ohledně povinnosti panoramatického zubního rentgenu. Je povinnost pacienta jej podstoupit? Nechci jej absolvovat vůbec, a to ani po dvou letech. Mám k tomu svoje důvody. Četla jsem někde, že je možné podepsat reverz, že možná rizika z odmítnutí beru na sebe. Podle mé zkušenosti, však tuto možnost lékaři neumožňují. Takže právo odmítnout jej sice mám, ale jako bych neměla. A je to přístup téměř všech lékařů, hledám už dlouho vhodného zubaře, a to kvalitního i s možností této domluvy a zatím nemohu najít. To jako pacient nemám žádná práva a toto je výhradně na rozhodnutí lékařů?

Co když nenajdu takového vhodného zubního lékaře? Neomezuje stát nějak i jejich práva ve prospěch pacienta?

S pozdravem

není

Odpověď:

Dobrý den,

důvody ze kterých Vás může lékař odmítnout přijmout do péče, upravuje zákon o zdravotních službách v § 48. V úvahu připadají zejména dva důvody a to že by Vaším přijetím došlo k neúnosnému přetížení pracoviště, nebo že lékař nemá smlouvu s Vaší pojišťovnou. Pokud lékař má smlouvu s Vaší pojišťovnou a má volnou kapacitu, nemůže Vaše přijetí podmiňovat, tím že podstoupíte jím zvolený zákrok.

Takže postup lékařů, kteří Vás odmítají přijmout z důvodu, že nechcete absolvovat panoramatický zubní, rentgen není v pořádku. Důvod, z nějž Vás lékaři odmítají, Vám musí lékař písemně potvrdit, požádejte si proto o potvrzení a případně informujte Vaši zdravotní pojišťovnu, že její smluvní zubař Vám odmítá poskytovat péči bez právního důvodu.

Podepsání informovaného nesouhlasu neboli tzv. reversu je v dané situaci dobrým řešením a řídí se podle § 34 odst. 3 zákona o zdravotních službách

Doporučujeme Vám tedy vybrat si zubního lékaře, který Vám vyhovuje a požádat ho o přijetí do péče a trvat na tom, že případné odmítnutí musí být založeno na právním důvodu. Důvod odmítnutí Vám lékař musí písemně potvrdit. Pokud Vás lékař odmítne přijmout, obraťte se na pojišťovnu, nebo zvažte podání stížnosti.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS