Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí léčby u dětského nádoru

Dobrý den,

mé 14-ti leté dceři byl zjištěn nádor v koleni (diagnóza osteosarkom). Nyní jí čeká dle informací lékařů chemoterapie a s velkou pravděpodobností i následná amputace nohy. S tímto postupem však zásadně nesouhlasím, jsem proti klasické léčbě, která vede k postupnému chátrání a devastování těla i duše. Díky chirurgickému zákroku navíc dojde k zohyzdění a nevratnému poškození pohybového aparátu. Pro svou dceru bych si přála jinou alternativní léčbu, která ovšem v nemocnici v současné době není možná. Máme v tomto případě právo na podepsání reversu? Můžeme se rozhodnout, že dcera doporučenou klasickou léčbu nenastoupí?

eva

Odpověď:

Dobrý den,

pokud nesouhlasíte s postupem lékaře, a jím navrhovaná léčba není bezodkladně nutná pro záchranu života či zdraví vaší dcery, máte právo revers za svou dceru podepsat. V takovém případě musí lékař váš názor respektovat. Je však důležité zeptat se i na názor vaší dcery, jelikož s ohledem na její věk lze předpokládat takovou rozumovou vyspělost, že je schopna porozumět danému zákroku a také chápat jeho možné následky. Pokud by tomu tak bylo, mohl by být její názor brán jako závazný informovaný souhlas či nesouhlas. V takovém případě by mohla vaše dcera sama zákrok odmítnout a lékař by pak nesměl léčbu provést, a to i v případě, že jiná alternativní léčba neexistuje.

V opačném případě, tedy pokud rozumová a volní vyspělost vaší dcery není dostatečná a vy se rozhodnete, že léčbu nenastoupí, připravte se na možnost, že lékař bude toho názoru, že uvedený zákrok je pro vaši dceru nezbytný, a tudíž se může obrátit na orgán sociálně-právní ochrany dětí. Tento orgán vás může následně kontaktovat za účelem přesvědčit vás o nutnosti zákroku anebo případně podá návrh na předběžné opatření k soudu. Tímto předběžným opatřením může dojít k omezení vašich rodičovských práv, ale to pouze v tom případě, že by život vaší dcery byl v přímém ohrožení.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

5.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS