Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí nemocnice- porod a odmítnutí transfuze - o

Dobrý den,

chci se zeptat - zmínila jsem se na těhotenské kontrole v poradně, že si nepřeji transfúzi u porodu kdyby byla nutná. Chtěla bych rekuperaci - prodloužený oběh. Doktorka mi ale řekla, že pokud nesouhlasím s případnou transfúzí, ať si jdu hledat jinou porodnici - že prý to ale nikdo bez transfůze krve v ČR nedělá. Je to pravda? Budu muset tedy s transfúzí souhlasit i přes moji vůli, aby mě tam odrodily? Rodit mám každým dnem a v jiných porodnicích už nemám šanci být přijata.

Děkuji moc za odpověď.

Sany

Odpověď:

Dobrý den, 

Váš případ bohužel nedokážeme posoudit z lékařského hlediska a nemůžeme tedy říci, zda lze využít Vámi zmiňovanou možnost místo transfúze. Nicméně, dle § 28 odst. 1 zákona o zdravotních službách mohou být poskytnuty zdravotní služby pacientovi jen s jeho informovaným a svobodným souhlasem. 

Informovaný souhlas je definován v § 31 téhož zákona. Znamená to, že poskytovatel zdravotních služeb je povinen pacienta předem srozumitelně informovat o jeho zdravotním stavu, o navrženém postupu léčby a musí pacientovi umožnit klást doplňující otázky a srozumitelně je i zodpovědět. Součástí této informační povinnosti je pak dle odst. 2 písm. c) také informování o alternativních možnostech léčby, jejich vhodnosti, přínosech i rizicích pro Vás.

Doporučujeme Vám se tedy znovu obrátit na Vašeho lékaře a zeptat se ho, zda opravdu neexistuje jiný možný způsob léčby a pokusit se s ním domluvit. Na základě takto poskytnutých informací máte pak právo se rozhodnout, zda chcete poskytnutí zdravotních služeb podstoupit, jelikož zdravotní služby mohou být pacientovi poskytnuty jen s jeho svobodným a informovaným souhlasem. V rámci tohoto práva máte, jakožto pacient, možnost si zvolit, jaký způsob provedení zákroku chcete podstoupit. 

Lékař má tedy povinnost pacienta informovat, o tom, jakými způsoby lze operaci provést, vysvětlit pacientovi jejich přínosy a rizika. To, jakým způsobem bude operace provedena, je však na rozhodnutí pacienta. Pacient tedy nemusí souhlasit s doporučenou variantou provedení operace lékařem, ale má právo sám rozhodnout, kterým způsobem bude operace provedena. Případně můžete zcela odmítnout. 

V případě, že Vám Váš lékař nevyhoví, máte samozřejmě možnost dle 11 odst. 1 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění právo na změnu zdravotnického zařízení či lékaře, a to jednou za 3 měsíce. Nový poskytovatel zdravotních služeb Vás může odmítnout jen ze tří zákonem stanovených důvodů dle § 48 odst. 1 zákona o zdravotních službách, a to pokud:

- by jeho pracovní zatížení překročilo únosnou míru, či z provozních důvodů

- by vzdálenost Vašeho místa pobytu neumožňovala v případě poskytování zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost výkon návštěvní služby, nebo

- nejste pojištěncem zdravotní pojišťovny, s kterou má poskytovatel uzavřenou smlouvu.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7039. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS