Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odpírání zdravotní péče v psychiatrické nemocnici

Dobrý den,

přítelkyně byla hospitalizována v psychiatrické nemocnici.


Před rokem měla nehodu při které si zranila kotník a následně podstoupila operaci. Před hospitalizací si nohu opět podvrtla. Aktuálně ji to pobolívá, při ležení ji to bolí více. Její lékařka na současném oddělení konstatuje, že oteklé to není - takže to zas tak hrozné nebude, navíc chodí a nekulhá viditelně. Už jenom její reakce jsou zvláštní, ještě od vysokoškolsky vzdělané osoby.
Pokud se nemýlím, mezi práva pacientů taky patří, že mají právo být náležitě vyšetřeni v případě zdravotních problémů. Jediné co za týden udělali, tak je obvázání + mast a ode dneška ledování. Tohle mi nepřijde jako dostatečné řešení, když ani člověk neví jak dlouho tam ještě bude.

Jak mám prosím dále postupovat? S ošetřující lékařkou se nedomluvím, ta si pořád mluví svoje.

Děkuji
S pozdravem
 

Martin94

Odpověď:

Dobrý den,

Vašemu dotazu rozumíme tak, že pacient je hospitalizován v psychiatrické nemocnici (na uzavřeném oddělení) a zároveň má další zdravotní potíže, které je nutné řešit s odborným lékařem. Ošetřující lékaři však zdravotní problémy bagatelizují a odpírají pacientovi vyšetření u specialisty.

V první řadě je nutné zdůraznit, že  pacient má právo na náležitou a odbornou zdravotní péči za všech okolností, a to i v případě, že je např. nedobrovolně hospitalizován v psychiatrické nemocnici. Má dále právo na volbu poskytovatele zdravotních služeb. Toto právo může být za jistých podmínek omezeno (např. pokud se jedná o ochranné léčení nařízené soudem jako ochranné opatření). V případě hospitalizace v psychiatrické nemocnici ale k omezení tohoto práva nedochází.

Ve vašem případě je ale základním problém ne volba konkrétního lékaře, ale už zajistění přístupu k lékaři s potřebnou odborností. Psychiatr není odborně schopný posoudit povahu nebo závažnost zdravotních obtíží, zcela jistě ne do té míry, aby mohl odepřít pacientovi přístup ke specialistovi, který již pacienta léčil.

Nejrychlejší cesta k zajištění potřebné péče je samozřejmě přesvědčit ošetřující lékaře o nutnosti odborného vyšetření. Na základě písemného souhlasu vaší přítelkyně si můžete vyžádat její zdravotní dokumentaci k operaci a s jejím souhlasem ji poskytnout ošetřujícím lékařům. To by je mohlo přesvědčit o skutečném základu jejích zdravotních problémů. Můžete se zkusit obrátit i na lékaře, který ji v souvislosti s operací nebo pooperační péčí ošetřoval, a požádat ho, zda by psychiatrickou nemocnici nekontaktoval.

Zároveň můžete také proti postupu lékařky, se kterým nesouhlasíte, podat stížnost. Stěžovat si můžete jak na úroveň zdravotní péče, resp. odpírání vyšetření odborným lékařem, nebo i nevhodné chování lékařky k pacientovi. Písemnou stížnost můžete adresovat vedení zdravotnického zařízení (nemocnice) a zdravotní pojišťovně, kde je pacient pojištěn - ta se totiž zabývá kontrolou poskytované zdravotní péče. Bližší informace k tomu, jak podat stížnost, uvádíme zde. S podnětem se můžete zkusit obrátit i na krajský úřad, a to poté, co zdravotnické zařízení po vaší stížnosti situaci nenapraví.

Pokud by předchozí postupy nebyly úspěšné, zdravotní stav by byl nadále nepříznivý a pacientce byla odpírána zdravotní péče, lze uvažovat také o podepsání tzv. negativního reverzu v případě, že šlo o dobrovolnou hospitalizaci.  Po propuštění z hospitalizace by pacientka mohla nechat ošetřit a případně se nechat opět hospitalizovat v psychiatrické nemocnici, pokud zde budou důvody pro hospitalizaci.

Pokud jde o nedobrovolnou hospitalizaci, bylo by vhodné obrátit se na soud, který o nedobrovolné hospitalizaci rozhodl, a v podání jako důvěrník pacientky vylíčíte, že je jí odpírána potřebná zdravotní péče.

Další institucí, na kterou se můžete obrátit, pokud by vaše písemné stížnosti byly neúspěšné, je veřejný ochránce práv, který má působnost prověřovat, zda jsou v zařízeních, kde jsou osoby omezeny v pohybu, dodržována jejich základní práva, jako je právo na odpovídající odbornou zdravotní péči.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS