Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Osoby s omezenou svéprávností a práva u lékaře

Lékaři specialisté často, při požadavku nahodilého ošetření lidí s omezenou svéprávností, vyžadují podpis opatrovníka a odmítají ošetřit člověka s omezenou svéprávností (např. akutní ošetření zubu, úrazu...)pokud nemají písemný souhlas + podpis opatrovníka. Podpis opatrovníka v akutních případech nelze zajistit (např. bydlí jinde, není několik dní v dosahu, je to veřejný opatrovník - v průběhu víkendu, noci...a pod.). Myslíme si, že podpis opatrovníka není nutný, stačí souhlas osoby (pacienta)-t.j pacient buď řekne nebo souhlasí s ošetřením. Jak máme postupovat, když lékař vrátí pacienta s omezenou svéprávností domů, např. s bolestí zubu (neošetřenou) s argumentem, že neměl podpis, t.j. souhlas opatrovníka. Domníváme se, že jde o porušení lékařské etiky. Má lékař právo vůbec podpis požadovat a běžných drobných akutních případů? Domníváme se, že jen u složitých zákroků - např. operací. Prioritní však je vždy sám pacient, ne?

willy

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že váš dotaz obsahuje několik otázek, pokusíme se vám vysvětlit, jak postupovat v jednotlivých situacích. 

Pokud jde o akutní neodkladnou péči, tak podpis opatrovníka není nutný. Pokud lékař usoudí, že pacient je dostatečně duševně vyzrálý, aby mohl rozhodovat sám, nepotřebuje souhlas opatrovníka. 

V případě, že se jedná o zákrok, který může být odložen a pacient není schopen o něm sám rozhodnout, je třeba získat souhlas opatrovníka, např. u plánované operace žlučníku. Pokud jde o plánované složité operace, kdy je dostatek času k získání podpisu opatrovníka, kontaktujte ho předem a domluvte se s ním na dalším postupu. Nezapomeňte na to, že je třeba zjistit i názor pacienta Jestliže je operační výkon bezodkladný a hrozilo by, že bez něj bude ohrožen život pacienta, tak o zákroku rozhoduje ošetřující lékař a není vyžadován podpis opatrovníka. 

Nejjednoduší,co můžete udělat je zavolat lékaři a vysvětlit mu situaci. Pokud by domluva nepomohla, můžete se také obrátit se stížností na vedení nemocnice, která musí vaši stížnost vyřešit. 

Vaše Férová nemocnice

20.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS