Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Plagiátorství podpisu ve zdravotnické dokumentaci

Dobrý večer.

Můj táta se dostal do nemocnice pro podezření na ileus. Dvakrát navštívil pohotovost a po 3. návštěvě si ho tam nechali pro vzedmuté břicho a křeče se zácpou. Ležel na metabolické jednotce, kde se stále nepotvrzoval ileus 100%. Léčba začala infůzní terapií a začalo se mu hůře dýchat. Stále dostával slaná klyzmata bez efektu a podotýkám až 6-7litrů infuzí denně s analgetiky. Tudíž potlačovali projevy a převodnovali organismus aby se střeva rozpohybovala. Za 4 dny se nikdo nezajímal o množství které vymočil jen 1 krát denně měřená hmotnost. Ta kupodivu stejná ale táta nebyl schopný vymočit takové množství. Narostlo mu břicho ascites, teplotoval a dále se dusil. Infuze stále kapaly a kolonoskopie se dále odkládala. Bohužel zemřel, v moči nalezen nějaký ...faecais. Každý den měl takové dávky a ještě k tomu 600per.os. A o diureticích a diuréze ani zmínka. Mohli udělat i punkci. Informovaný souhlas mu doktor položil na okno a zapoměl na něj. Ležel tam 3 dny. Po smrti se na něm objevil neznámý podpis datovaný k 1. dni přijetí ale mám potvrzeno grafologem, že tátuv podpis to není-měl dlouhý a propracovaný podpis, těžce napodobitelný. Sestřičkám se také tak upraveně podepsal.

Prosím pomozte mi radou. Život to nevrátí ale přece to tak nemůžu nechat. Pracuji také ve zdravotnictví jako sestra a tohle se nemůže stávat. Vím, že když není souhas podepsán, tak nemocnice nemůže žádat poplatek, tak se bojím, že to tím chtěli zamaskovat. Byla to povinost lékaře u příjmu a táta přišel jako schopný psát. Pitva potvrdila oběhové selhání, nedokrvení orgánů, hydrothorax a zvětšenou pravou komoru a síň srdecní. To vše je následek hyperhydratace. Moc děkuji za odpověd zda je to falšování podpisu protizákonné? Co se týče postupu lékařů prosím na koho se obrátit k přešetření?

jilča

Odpověď:

Dobrý den,

k řešení podvrženého podpisu vašeho otce nejprve získejte kopie veškeré zdravotnické dokumentace, která je k dispozici. Získejte i kopii informovaného souhlasu s podpisem vašeho otce. Zažádejte o sdělení jména lékaře, který si vyžádal podpis vašeho otce. Pokud je podpis vašeho otce na formuláři s informovaným souhlasem podvrh, došlo k závažnému pochybení. Navrhujeme Vám na postup zdravotnického zařízení podat stížnost.

Pro podání stížnosti máte více možnosti.  K zfalšovanému podpisu můžete dále podat stížnost České lékařské komoře (pouze pokud se stížnost týká lékaře; typicky v případech porušení profesní etiky). Stížnost musí být písemná. Měla by být vyřízena do šesti měsíců od jejího přijetí komorou. Pokud pacient nesouhlasí s tím, jak byla jeho stížnost vyřízena, může podat do patnácti dnů od obdržení rozhodnutí revizní komise námitku. 

Z vašeho dotazu jsme nezjistili, k jakému zdravotnímu úkonu nebo léčbě měl informovaný souhlas sloužit. Také nevíme, zda váš otec během léčby vnímal a byl schopen takovýto informovaný souhlas poskytnout. Důležitou skutečností by bylo, pokud by měl tento formulář sloužit jako souhlas s léčbou.

Na postup zdravotnického zařízení při léčbě můžete také podat stížnost. Stížnost na postup léčení vašeho otce můžete podat k vedoucímu zdravotnického zařízení (např. ředitel nemocnice) nebo zřizovateli zdravotnického zařízení (například krajskému úřadu nebo v případě fakultních nemocnic ministerstvu zdravotnictví). 

O tom, kam můžete podat stížnost se také můžete dozvědět více zde.

Vaše Férová nemocnice

 

11.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS