Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba sociálního a zdravotního pojištění při ID

Dobrý den,

jak postupovat v případě, že byl osobě přiznán ID 1. stupně? Je povinna tato osoba platit sociální a zdravotní pojištění? A co v případě, že je evidována na ÚP jako zájemce o zprostředkování zaměstnání? Může být v této evidenci i v případě přiznání ID 1. stupně?

Děkuji za odpověď

Airina

Odpověď:

Dobrý den,

pokud osoba s přiznaným invalidním důchodem I. stupně nevykonává žádnou výdělečnou činnost, není povinna platit pojistné na sociální zabezpečení (ať už je vedena na ÚP nebo ne). Je však povinna platit sama měsíčně pojistné na zdravotní pojištění (pokud není vedena na ÚP).

V této situaci se velice vyplatí být veden v evidenci uchazečů o zaměstnání na ÚP. Zdravotní pojištění za vás totiž po dobu evidence na úřadu práce bude hradit stát. Kromě toho se Vám doba, po kterou budete vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání, započítává jako účast na důchodovém pojištění, a to

  • po dobu, kdy vám náleží podpora v nezaměstnanosti,
  • a nejvýše v rozsahu jednoho roku po dobu, kdy vám podpora nenáleží.

Další dobu již však nebude možné hodnotit pro nárok na starobní důchod. Tuto situaci lze řešit dobrovolnou účastí na důchodovém pojištění. Podrobné informace o pojištění Vám poskytne správa sociálního zabezpečení v místě Vašeho bydliště, obecný přehled naleznete zde.

Přiznání ID I. stupně rozhodně není překážkou pro zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání na ÚP.

Doporučujeme Vám obracet se ohledně otázek k sociálnímu zabezpečení na Call centra České správy sociálního zabezpečení (http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/call-centra/), tel. č. je 840 406 040 nebo 257 062 860. Na infolinky se můžete obrátit kdykoliv během úředních hodin, které najdete na výše odkazovaných internetových stránkách. Tyto infolinky vyřizují dotazy veřejnosti a poskytují informace o sociálním zabezpečení, které naše poradna neposkytuje. Odpovědi na Vaše otázky lze také nalézt přehledně zpracované na stránkách Úřadu práce.

Vaše Férová nemocnice

25.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS