Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podávání léků od vlastních specialistů v nemocnici

Dobrý den.

Užívám větší množství léků od svých odborných lékařů. Když příjdu do nemocnice nebo do jiného zařízení, jsem  rázně odmítnuta, když si chci brát léky ze svého týdenního dávkovače (to si může sestra ověřit a naopak by měla méně práce).

Nemám kontrolu, zda dostávám všechny léky předepsané odbornými lékaři, nebo zda mi lékař neodebral nebo naopak nepředepsal nový lék (to mohu těžko kontrolovat, pokud mi to lékař neřekne při vizitě).

Kromě toho léky mění svůj vzhled podle jejich výrobce.

Domnívám se, že mám právo vědět, co konkretně dávám do úst jak se svého práva dožádat.

Děkuji za laskavost, srdečně Vás zdravím a přeji klidnou práci.


Odpověď:

Dobrý den,

předmětem vašeho dotazu je, jak zajistit, abyste při hospitalizaci v nemocnici měla stále přehled o tom, jaké léky užíváte.

Souhlasíme s vámi, že máte jako pacient právo na informace o svém zdravotním stavu a také na to, aby vám byly léčebné přípravky, stejně jako jiné zdravotní služby, poskytovány jen na základě vašeho svobodného a informovaného souhlasu (výjimky z tohoto pravidla jsou velmi přísné a jde o situace bezprostředního ohrožení života, kdy pacient ani jiná osoba není schopná souhlas poskytnout). Z toho plyne, že má lékař, případně jiný zdravotnický personál, povinnost vám sdělit, jaké léky vám jsou podávány, z jakého důvodu, jaké mohou být vedlejší účinky apod.

Pokud vám tuto informaci sami neposkytnou, máte právo ji vyžadovat, např. během vizity. Na postup zdravotníků si případně můžete i stěžovat.

Co se týče způsobu podávání léků, je důležité, že zdravotníci musí mít přesný přehled o tom, kdy a jaké léky jsou pacientovi podávány. Domníváme se, že právě to je důvodem, proč vám nechce personál dovolit, abyste si sama dávkovala léky ze svého zásobníku na léky. Jen tak je možné zabránit, aby kombinace léků nepoškodila pacientovi zdraví. Ze stejného důvodu je nutné, aby pacient lékaři sdělil všechny léky, které má předepsané od specialistů, na začátku hospitalizace.

Je samozřejmě možné, abyste se pokusila se zdravotníky domluvit, že se o podávání části léků budete dále starat sama. Na druhou stranu se však domníváme, že jednání zdravotníků v tomto ohledu není svévolné a jeho cílem je co nejlepší péče o vaše zdraví. Nadále však platí, že byste měla mít přesný přehled o tom, jaké léky jsou vám podávány, a tím i kontrolu, zda užíváte všechny léky od specialistů.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

20.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS