Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost jít k závodnímu lékaři

Chci se zeptat, zda musím k pravidelné periodické prohlídce využít služeb závodního lékaře. Nevykonávám žádnou specializovanou práci a spadám do 1. kategorie. Ráda si prohlídku sama zaplatím u své praktické lékařky, která mě zná dlouhodobě, navíc k závodnímu lékaři mám nedůvěru a nechci, aby nahlížel do mé kompletní zdravotní dokumentace. Nelze předat výsledek prohlídky praktického lékaře lékaři závodnímu k posouzení úplnosti a dostatečnosti a pak odevzdat zaměstnavateli? Děkuji

FBOHDANKA

Odpověď:

Dobrý den,

Váš problém je řešitelný, avšak je třeba se domluvit s Vaším zaměstnavatelem. Zaměstnavatel totiž může, jde-li o zaměstnance v první kategorii, zajistit provádění pracovně-lékařských prohlídek na základě písemné žádosti, kterou donesete Vašemu praktickému lékaři. Toto je však pouze jeho oprávnění, nikoliv povinnost. Nemusí Vám tedy vyhovět s odkazem na to, že má uzavřenou písemnou smlouvu s konkrétním závodním lékařem. Právní úpravu tohoto oprávnění zaměstnavatele můžete nalézt zde.

Pokud zaměstnavatel nebude souhlasit s tímto postupem, budete muset navštívit toho lékaře, se kterým má uzavřenou písemnou smlouvu. V tomto případě jde o zákonnou výjimku z možnosti si svobodně lékaře zvolit.

Pokud máte obavy závodnímu lékaři poskytnout celou zdravotnickou dokumentaci, můžete si požádat u své praktické lékařky pouze o výpis ze zdravotnické dokumentace. Tento výpis stačí pro provedení závodní prohlídky.

Vaše Férová nemocnice

30.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS