Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost lékaře předepsat lék

Dobrý den, může lékař odmítnout pacientovi předepsat lék s odůvodněním, že je lék moc drahý i přesto, že má v ruce dokumentaci, ve které je diagnoza pacienta a je jasné, že s touto diagnozou lék potřebuje? (konkrétně vyšetřena jsem byla P., výsledky vyšetření poslali do K., kde bydlím s tím, že mi lék předepíše praktická lékařka, která to však odmítla a tím zdržela mou léčbu).

Marie

Odpověď:

Dobrý den,

na vystavení receptu na konkrétní lék nemáte bohužel žádný právní nárok. Lékař by měl postupovat podle odborných zkušeností a znalostí. Pokud máte ve zdravotnické dokumentaci záznam od odborného lékaře o tom, že Vám má být předepsán konkrétní lék a Váš praktický lékař Vám odmítá vydat recept máte několik možností, jak danou situaci řešit. 

Doporučujeme Vám nejprve domluvu s Vaším lékařem. Zeptat se z jakých konkrétních důvodů Vám lék nechce předepsat. Pokud Vám lékař nevyhovuje, máte možnost jej samozřejmě změnit. Další možností může být dojíždět za specialistou pro recept do jeho ordinace.

Jako poslední možnost doporučujeme podat stížnost na lékaře, kam a jak se stížnost podává naleznete na našich webových stránkách v sekci Často kladené otázky.

Vaše Férová nemocnice

5.5.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS