Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost prohlídky u závodního lékaře po nemocenské?

Dobrý den,

jsem druhý měsíc na nemocenské a dnes mi sdělila má vedoucí, že po ukončení nemocenské nesmím nastoupit do zaměstnání dřív než absolvuji preventivní prohlídku u závodního lékaře z důvodu, že jsem v pracovní neschopnosti déle než šest týdnů. Periodickou prohlídku jsem měla letos v únoru, můj obvodní lékař je jiný než závodní, proto si prý musím donést zdravotní kartu. Musím toto opravdu absolvovat? Nešlo o pracovní úraz.

Děkuji za odpověď.

Mája

Odpověď:

Dobrý den, 

 

dle zákona má zaměstnavatel právo vyslat svého podřízeného na pracovně-lékařskou prohlídku, pokud pochybuje o zaměstnancově způsoblilosti k výkonu práce (viz zákon o specifických zdravotních službách 373/2011 Sb. §55 odst. 2 - k nahlédnutí zde). Na druhou stranu je i Vaší povinností, jakožto zaměstnance, se těmto prohlídkám podrobit (zákon 373/2011 Sb. § 56 a)).

V případě, že byste se lékařské prohlídce nepodrobila, se na Vás bude pohlížet jako na zdravotně nezpůsobilou k práci, kterou vykonáváte (zákon 373/2011 Sb. § 43 odst. 5 a 6.). Což může vést k tomu, že Vám zaměstnavatel dá výpověď. 

Co se týče zdravotní dokumentace, pak je zákonem stanoveno (zákon o zdravotních službách 372/2011 Sb. § 65), kdo do ní může nahlížet. Závodní lékař nemá právo do ní nahlíže ani si ji vyžádat, pokud to nevyplývá z jeho povinností souvisejících s výkonem jeho činnosti. Může se tedy v nezbytném případě k dokumentaci dostat a to i bez souhlasu pacienta. Praktický lékař je zákonem povinnen vést a uchovávat zdravotní dokumentaci a není oprávněn Vám ji předat. Vy do ní můžete nahlížet, pořizovat výpisky a kopie. Pokud přinesete na pracovně-lékařskou prohlídku kopii zdravotní karty, pak tím dáváte svůj souhlas k tomu, aby do ní mohl závodní lékař nahlížet. Případné náklady spojené s výpisem ze zdravotnické dokumentace by Vám měl hradit zaměstnavatel.

Závodnímu lékaři jste povinen sdělit jména a adresy lékařů, u kterých jste registrován. Dále je Vaší povinností seznámit ho se všemi jemu známými nebo podezřelými skutečnostmi souvisejícími s ochranou zdraví při práci, k jejichž sdělení Vás vyzve nebo je sdělíte z vlastní iniciativy. Vámi udané informace a následně sama prohlídka by mu měly sloužit jako základ k posuzování Vašeho zdravotního stavu.

Více informací můžete dohlehledat v již zodpovězených dotazech naší poradny zde.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

 

11.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS