Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovnělékařské prohlídky

Dobrý den,

stále hledám v zákonech a vyhláškách, ale nenalézám nic konkrétního a proto prosím o radu Vás. Chtěla bych vědět, zda musím opravdu podstoupit řadovou preventivní prohlídku u závodního lékaře, či je možnost požádat aby mohla být provedena u mého praktického lékaře.

Vykonávám práci zařazenou v první kategorii - v administrativě, tudíž mi tento požadavek přijde nesmyslný a jako zásah do mých práv. Dokážu toto pochopit u rizikových prací, ale že se musím dostavit k cizímu lékaři který mě vůbec nezná, aby posoudil, zda jsem schopná pracovat s počítačem, mi přijde velmi ponižující.

Dále by mě zajímalo zda mě tento lékař může poslat i na další vyšetření (např.oční apod.) a zda se může ptát na okolnosti které nesouvisí se způsobilostí k výkonu práce. Kolegyně se tento lékař ptal na rodinnou anamnézu, což je podle mne neadekvátní. I kdyby např. moje matka měla chorobu, která je dědičná, tak pokud se u mne dosud neobjevila, přece nemůže ovlivnit moji současnou zdravotní způsobilost.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

Misty

Odpověď:

Dobrý den,

 

obdobný dotaz jsme již řešili zde a zde

 

Pro přehlednost rozdělíme Váš dotaz takto:

 

Povinnost podrobit se preventivní prohlídce u závodního lékaře

Podle zákoníku práce jste povinna dbát o své zdraví a podrobit se preventivním prohlídkám.

Ačkoliv obecně máte právo na volbu svého lékaře, zákon o zdravotních službách stanoví, že tuto možnost nemáte u tzv. pracovnělékařských služeb. To se často odůvodňuje tím, že tento lékař je schopen posoudit, zda Váš zdravotní stav odpovídá nárokům, které na Vás bude klást Vaše práce.

Tato argumentace však padá, pokud zaměstnavatel nemá sjednaného žádného pracovního lékaře, ale uzavře smlouvu o poskytování pracovnělékařské preventivní péče s praktickým lékařem, který nemá zvláštní znalosti o pracovních podmínkách a nárocích práce u tohoto zaměstnavatele. Pak ale stejný účel plní jakýkoliv praktický lékař, kterého si zaměstnanec zvolí.

Můžete se proto pokusit řešit Váš problém dohodou se zaměstnavatelem. Pokud by dohoda nebyla možná, může zaměstnavatel chápat Vaši neochotu absolvovat preventivní prohlídku jako neplnění pracovních povinností a v nejhorším případě Vám dát výpověď. V tom případě byste mohla řešit věc soudně s argumentací, že požadavek preventivní prohlídky zasahuje do Vašich základních práv.

 

Může mě závodní lékař posílat na jiná vyšetření či se mě ptát na okolnosti, které nesouvisí s výkonem práce?

Jak má vypadat preventivní prohlídka u závodního lékaře právní předpisy nestanoví. Lékař může přihlédnout k vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 3/2010 Sb. Ta upravuje podobu preventivních prohlídek, které jsou hrazené zdravotní pojišťovnou. V jejím rámci např. lékař zjišťuje rodinnou anamnézu.

Podle zákona o zdravotních službách jste povinna pravdivě informovat ošetřujícího zdravotního pracovníka o dosavadním vývoji svého zdravotního stavu, o tom, kdo Vám ještě poskytuje zdravotní služby, jestli netrpíte infekční nemocí, jaké léky a návykové látky používáte a další skutečnosti podstatné pro poskytování zdravotních služeb. Nicméně za porušení této povinnosti Vám nehrozí žádná sankce.

Podle zákona o zdravotních službách máte právo odmítnout zákroky, se kterými nesouhlasíte. Nemusíte se tedy podrobit vyšetřením u jiných lékařů apod.

 

Vaše Férová nemocnice

12.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS