Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přání pacienta

Dobrý den,
manžel má pokročilé stadium amyotrofické laterální sklerózy. Nechce žádné připojení na přístroje, plicní ventilaci, prostě žádné další prodlužování života. Manžel hodně špatně mluví, vůbec se nepodepíše, takže mám jeho ověřenou plnou moc pro vyřizování. Můžete mi prosím poradit, jak má vypadat sepsání jeho přání, ověřeno, aby bylo respektováno?
Moc děkuji za odpověď.

Opička

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že se musíte potýkat s tak těžkou situací.

Obecně platí, že pokud by toho byl Váš manžel schopen, musí dát ke všem zákrokům informovaný souhlas. Pokud je tedy schopen dát svůj souhlas alespoň nějakým způsobem tak, že je nepochybný (rozumí svému zdravotnímu stavu a poučení lékaře a je schopen nějak vyjádřit, že i přesto s navrhovanou léčbou nesouhlasí), měl by lékař podle zákona i takovýto projev jeho vůle respektovat a za přítomnosti svědka jej zaznamenat.

Váš manžel Vás také může určit osobou, která může rozhodovat o podání souhlasu k poskytování zdravotní služeb v případě, že není sám schopen tento souhlas podat. K takovémuto určení je však mimo jiné nutný jeho podpis a není-li schopen sám podpisu, bylo by nutné provést tento úkon formou úředního zápisu s pomocí notáře. Opět je ale zřejmě nutné, aby z jednání Vašeho manžela bylo schopné poznat, že má vůli takovéto určení podepsat. Je ovšem možné, že plnou mocí, o které se ve Vašem dotazu zmiňujete, myslíte právě takovéto určení.

Až na služby, které lze poskytovat bez souhlasu (především neodkladná péče) můžete o podání souhlasu jako manželka rozhodnout i bez toho, aby bylo nutné Vás určit jako osobu k tomuto způsobilou podle odstavce výše. V tomto případě ale není jednoznačné, zda můžete vyslovit nesouhlas s připojením na přístroje či souhlas s odpojením z nich v případě, že je něco takového nutné pro zachování životních funkcí Vašeho manžela. Na něco takového se totiž mohou vztahovat výjimky a vzhledem k složitosti Vaší situace nelze jasně říci, jak by v takovém případě lékař reagoval a zda by uznal Vaše právo podat souhlas či nikoliv.

Pomoci Vám může také dříve vysloveného přání. Pokud je Váš manžel schopen, například právě za pomoci notáře, podepsat písemný dokument, v kterém by nadále souhlasil, že odmítá péči, kterou jste popsala, stačil by Vám pouze tento dokument a nemusel by být podáván souhlas či nesouhlas s každým zákrokem zvlášť. Váš manžel by musel být před sepsáním takového přání písemně i ústně informován.

Platí, že Vaše situace velmi závisí na komunikaci s ošetřujícími lékaři a dané situaci a je vždy možné, že Vaše právo na podání souhlasu za manžela, jeho dříve vyslovené přání nebo vůbec jeho schopnost podat souhlas bude zpochybněno vzhledem k jeho stavu. Pokud se domníváte, že nemocnice jedná v rozporu s Vašimi právy a dopustila se tedy pochybení, jednala by v takovém případě protiprávně a můžete se bránit především podáním stížnosti a potenciálně také soudní cestou. Více o řešení sporů naleznete na našich stránkách v sekci Řešení sporů, například zde či zde.

O podávání souhlasů se také na našich stránkách můžete více dozvědět zde, stejně jako o institutu dříve vysloveného přání.

Vaše Férová nemocnice.

16.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS