Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na utajení výsledku genetických testů

Dobrý den,

byli jsme se synem u neurologa a ten si vyžádal genetické testy. Ty jsme podstoupili, ale později jsme se rozhodli, že jejich výsledek nechceme znát. Na genetice jsme se domluvili, že nám nebudou výsledky posílat. Pošlou je pouze k lékaři. Na neurologii bychom se měli objednat s výsledkem testů. Pokud to neuděláme, jaký je v tomto případě postup lékaře?

Děkuji.

harley29

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě bychom Vám doporučili obrátit se přímo na ošetřujícího lékaře - neurologa, s požadavkem na utajení výsledku testů.

Je ale možné, že to, abyste byli s výsledky obeznámeni, činí nezbytnou součást navazující léčby. V takovém případě doporučejeme zvážit, zda je pro vás důležitější léčba či neznalost výsledků testů. Pokud dospějete k závěru, že výsledky skutečně znát nechcete, je Vaším právem se podání informace o svém zdravotním stavu vzdát, jak stanovuje § 32 odst. 1.

V takovém případě ale zároveň naplníte požadavek § 48 odst. 2 písm. c) zákona o zdravotních službách a § 48 odst. 2 písm. e) zákona o zdravotních službách a lékař může Vaši léčbu ukončit. 

Je otázkou, zda Vám náleží právo rozhodovat o informovanosti svého dítěte o jeho zdravotním stavu. Bezpochyby je v nejlepším zájmu Vašeho dítěte, aby se dozvědělo nezbytné informace týkající se svého zdravotního stavu. Vaší povinností je jednat v souladu se zájmy Vašeho dítěte, jak stanovuje § 875 odst. 1 občanského zákoníku. Tato povinnost je součástí Vaší rodičovské odpovědnosti. Kromě toho jste povinna sdělit Vašemu dítěti vše potřebné, aby si na věc, o níž se má rozhodovat, mohlo utvořit svůj vlastní názor, jak uvádí § 875 odst. 2 občanského zákoníku. Z toho vyplývá, že jste povinna Vašemu dítěti vylíčit všechna pravděpodobná rizika a okolnosti související s odmítnutím výsledků genetických testů.

Pokud by skutečně došlo k ukončení léčby Vaším ošetřujícím lékařem, máte dle zákona o veřejném zdravotním pojištění právo na volbu nového ošetřujícího lékaře. Podle ustanovení §11 odst. 1 písm. b můžete lékaře měnit každé 3 měsíce. Jestliže byste se tedy setkala s opakovaným odmítnutím zatajení výsledků testů, můžete lékaře změnit víckrát, pokaždé však musíte dodržet zákonnou tříměsíční lhůtu. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

4.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS