Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo vybrat si lékárnu

Má lékař, který mi předepisuje léky, právo trvat na tom, abych si je šla vyzvednout do jím určené lékárny? Stává se to stále častěji, důvody jsou uváděny různé- například že jde o drahé léky, že zisk lékárny musí zůstat ve zdravotním zařízení, kde byl lék předepsán, že chci-li, aby mi lékař nadále takový lék předepisoval, tak to bude dělat jen s touto podmínkou, jinak budu muset jít jinam. Někdy slyším i důvod, že na dodržení nadřízenými (až do pozice ředitele nemocnice) sledovaného procenta výběru léků v "jejich" lékárně závisí i plat konkrétního lékaře. Myslím, že to nejenom není správné, ale nejspíš je to i nezákonné. Jak mám v takovém případě postupovat?

Děkuji za odpověď.

 

Jinfrich

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má právo vybrat si lékárnu, která mu nejlépe vyhovuje. Je nepřípustné, aby byl směrován lékařem do konkrétní lékárny pod jakoukoli záminkou. Máte tedy právo lékárnu si svobodně zvolit a lékař tak nemá právo Vás v tomto jakkoliv omezovat, bylo by to jednak narušení svobodné soutěže a jednak zásah do Vašeho práva svobodné volby. Lékař má na základě zákona a svých etických předpisů povinnost Vás řádně léčit a skutečnost, že si volíte jinou lékárnu, by tomu neměla být překážkou.

Můžete tedy jít i do jiné lékárny, případně můžete svého lékaře upozornit a rozumně se s ním domluvit, že si lékárnu vyberete sám. Nejlepším řešením je vždy rozumná domluva s Vaším lékařem a to i v zájmu Vaší vzájemné důvěry. Navíc můžete svého lékaře změnit. Zákon Vám umožňuje změnit Vašeho lékaře jednou za tři měsíce.

Další možností je podání stížnosti na takovéhoto lékaře, jejímž důsledkem může být poté například pokuta. Více o stížnostech si můžete přečíst na stránkách Férové nemocnice.

Vaše Férová nemocnice.

9.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS