Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Předčasné ukončení rehabilitace

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda mohu předčasně ukončit rehabilitace bez finančního postihu?(z pracovních důvodů) Rehabilitace mi hradí pojišťovna.

Děkuji za odpověď

Mich

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o veřejném zdravotním pojištění upravuje tzv. léčebnou rehabilitační péči, která je hrazená zdravotními pojišťovnami. Přílohou k tomuto zákonu je indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči, který udává přesné délky trvání pobytů u konkrétních indikací. 

Vzhledem k tomu, že tyto léčebné rehabilitační péče jsou hrazeny jednotlivými zdravotními pojišťovnami, je třeba zjišťovat konkrétní podmínky spojené s trváním rehabilitační péče u nich. Například pojišťovna VZP na svých internetových stránkách v rubrice Lázeňská péče a péče v ozdravovnách a odborných dětských léčebnách uvádí, že předčasné ukončení léčby z vážné a předem nepředvídatelné události (např. úmrtí v rodině či nutnost ošetřování člena rodiny, onemocnění neslučitelné s danou rehabilitací) je tolerovatelné, avšak je nutné toto oznámit příslušné regionální pobočce. Ostatní případy považuje VZP za "svévolné porušení léčebného režimu", přičemž mohou být veškeré započaté náklady danému pacientovi dány k úhradě. 

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS