Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeložení na jiné nemocniční oddělení

Dobrý den,

moje maminka je měsíc po mozkové příhodě. Nejdříve byla na anesteziologicko-resistutačním oddělení poblíž místa, kde se nehoda stala. Následně byla převezena na anesteziologicko-resistutační oddělení v jiném městě, v rámci tamější nemocnice pak na neurologii, kde jí nechali jeden den a ráno nám volali, že byla převezena na oddělení léčby dlouhodobě nemocných. Mohou maminku převézt na oddělení léčby dlouhodobě nemocných bez našeho souhlasu, když ona sama souhlas dát nemohla?

Děkuji.

Kaluso

Odpověď:

 

Dobrý den,

je třeba rozlišit situaci, kdy se jedná o převezení na jiné oddělení v rámci jedné nemocnice a kdy se jedná o převezení do zcela jiného zdravotnického zařízení.

V případě převezní do jiného zdravotnického zařízení by lékaři měli postupovat na základě § 48 odst. 2 písm. a zákona o zdravotních službách, který stanovuje, že lékař smí ukončit péči o pacienta pouze v případě, že jej s jeho souhlasem předá do péče novému poskytovateli. Pokud by se tedy jednalo o situaci, kdy by byla Vaše maminka převážena na oddělení léčebny dlouhodobě nemocných v jiném zdravotnickém zařízení, souhlas by byl, až na výjimku bezprostředního ohrožení života, nezbytný.

Situace, kterou popisujete Vy, tedy přeřazení v rámci jednoho zdravotnického zařízení, by se nejspíše dala podřadit pod poskytování zdravotních služeb a lékaři by v takovém případě porušili ustanovení § 34 odst. 7 zákona o zdravotních službách

Jelikož vaše maminka nebyla schopna vyslovit souhlas s jejím přerazením na oddělení léčby dlouhodobě nemocných, měli jste o tento souhlas měli být požádání vy, jakožto osoby blízké.

Z ustanovení § 34 odst. 7 zákona o zdravotních službách existuje výjimka, která stanovuje, že hospitalizace bez souhlasu pacienta je možná v případě stavu neodkladné péče. Za takový stav se považuje situace, kdy je pacient bezprostředně ohrožen na životě, což, jak usuzuji z Vámi poskytnutých informací, Vaše maminka nebyla.

Celá situace je poměrně sporná. Lze však pravděpodobně dovodit, že se lékaři dopustili pochybení, když nezískali Váš souhlas. Pokud s hospitalizací Vaší maminky na oddělení léčby dlouhodobě nemocných nesouhlasíte, informujte o něm vedení nemocnice, které by Vám mělo nabídnout alternativu. Zmíněnou alternativou však může také bohužel být i návrh na ukončení hospitalizace a výběr nového zdravotnického zařízení.

Jestliže jste nespokojeni s postupem nemocnice a faktem, že lékaři jednali bez Vašeho souhlasu, můžete podat stížnost na postup zdravotníků České lékařské komoře. Informace k podání stížnosti naleznete zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

26.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS