Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přemístění pacienta do jiné nemocnice - písemnost souhlasu?

Dobrý den, maminku převezli do jiné nemocnice kvůli nedostatku místa na oddělení. Zajímá mě, zda k tomu stačí ústní souhlas, nebo musí být písemný. Mamince je 75 let, tvrdí, že nic nepodepsala, ani s ničím nesouhlasila. Předpokládám, že ji doktor o převozu informoval, ona prohodila něco ve smyslu: "Co mi zbývá," a bylo rozhodnuto. Dle vyjádření doktora je matka svéprávná, a proto stačí její ústní souhlas. Děkuji za vysvětlení.

Soňa

Odpověď:

Dobrý den,

Pacient má podle § 11 odst. 1 písm. b) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, právo na výběr zařízení, které je ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně. Toto zdravotnické zařízení může přijetí pacienta odmítnout pouze z kapacitních důvodů. Takzvaně pokud má plno.

Ovšem pokud byl pacient již do zdravotnického zařízení přijat a toto zdravotnické zařízení je schopno mu poskytnout potřebnou péči, tak neexistuje zákonný důvod pro to, aby byl pacient proti své vůli převezen jinam.

Pokud na základě komplexního posouzení zdravotního stavu pacienta a možností a prostředků zdravotnického zařízení dospěje lékař k závěru, že bude vhodnější pacienta převézt jinam, ať už z důvodu poskytované péče nebo k vůli uvolnění místa pro komplikovanější případy, musí dát k takovému převozu pacient souhlas.

V případě, že je pacient svéprávný, schvaluje ho on sám. V tomto případě tedy Vaše maminka. Podoba souhlasu může být písemná i ústní. Pokud Vaše maminka s převozem předtím „souhlasila“, tedy byla udělena ústní forma souhlasu, mělo by to být zaznamenáno ve zdravotnické dokumentaci a pacient by měl být poučen.

Ovšem souhlas může pacient kdykoliv odebrat, v tomto případě dokud nedojde k zahájní převozu. V daném případě, tedy jen s těží dosáhnete převozu Vaší matky zpět, do budoucna lze doporučit, aby Vás v případě plánovaného převozu Vaše matka informovala a s Vaší pdporou vzala výslověn souhlas s převozem zavčas zpět.

Vaše Férová nemocnice

 

30.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS