Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převoz do jiné nemocnice

Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat na nastalou situaci. Otec prodělal zápal plic,po vybrání infúzní (cca 10 dní) byl propuštěn do domácího léčení.Doma vydržel zhruba 14 dní a opět ho sanita odvezla do nemocnice. Takto to proběhlo třikrát stejně. Naposledy nebyl doma ani 24 hodin,když musel zpět do nemocnice. Vzhledem k tomu,že ho vždy odvážela sanita,vezli ho pořád do stejné nemocnice,kde mu zjevně moc nepomáhají. Můžeme ho převézt do jiné nemocnice( pokud bude pacient sám chtít),když se nám nelíbí postup léčení,který jak se zdá nevede nikam?

Děkuji za odpověď 

Pamka

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má obecně právo na volbu poskytovatele zdravotních služeb a zdravotnického zařízení. Nic jako spádová nemocnice již neexistuje a pacientem zvolená nemocnice ho může odmítnout přijmout pouze z důvodů stanovených zákonem, viz zde.

Otce tedy můžete převést i do jiného zařízení, než je to, kam ho vozí záchranná služba. Případně můžete v době hospitalizace v tomto zařízení žádat o přeložení.

Záchranná služba nicméně na základě zákona o zdravotnické záchranné službě přepravuje pacienta k nejblíže místně dostupnému poskytovateli zdravotních služeb, nelze tedy vynutit, aby záchranná služba vezla pacienta, k ním zvolenému poskytovateli.

Jako nejvhodnější se nám jeví domluva na přeložení Vašeho otce do jiné nemocnice poté, co bude přijat do nemocnice, kam ho doveze záchranná zdravotnická služba. Převoz do jiné nemocnice, budete muset zajistit sami, nebo se obrátit na komerčního poskytovatele zdravotních služeb. Nemocnice nemůže převozu bránit, pokud bude přesvědčena o jeho nevhodnosti má dát otci podepsat revers, zvolená nemocnice nemůže Vašeho otce odmítnout s odkazem na to, že má péči zajištěnu jinde, protože zákon takový důvod neuvádí.

S pozdravem Vaše Férová nemocnice

 

31.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS