Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost mediků u vyšetření

Dobrý den, musím s přítomností mediků u mého vyšetření vždy aktivně souhlasit? Nebo ve FN je běžné, že jsou prostě přítomni?

Objednávala jsem do Všeobecné fakultní nemocnice na UT a odběr choriových klků. Při objednání jsem nebyla upozorněna, že u vyšetření jsou přítomni medici. Když jsem přišla na UT tak jsem se samozřejmě poprosila, aby odešli s tím, že jsem nikde nesouhlasila s jejich přítomností, odešli, ale neobešlo se to bez významných obličejů. Na výsledky vyšetření se přišel podívat samotný přednosta kliniky a místo pozdravu začal ječet, proč jsou medici na chodbě. Že prý jde o výukové pracoviště a medici jsou během dopoledne automaticky přítomni u všech vyšetření, a že pokud se mi to nelíbí,tak si mám počkat na odpoledne. (připomínám, že jsem byla objednaná na 8:00, takže čekat do odpoledne se mi nechtělo). Následoval odběr choriových klků, kde jsem předem podepisovala nesouhlas s přítomností mediků u vyšetření a případné nahlížení do dokumentace, opět mi bylo dost nevybíravým způsobem řečeno, že pokud s tím nesouhlasím, tak si mám počkat do odpoledne, až někdo bude mít čas. Vzhledem ke stresové situaci jsem musela s jejich přítomností u zákroku souhlasit. Bylo to velmi nepříjemné, ponižující a stresující. Může se takto s pacienty jednat?

jaberu

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče přítomnosti mediků u vyšetření pacienta, je tato otázka upravena zákonem o zdravotních službách. Ten uvádí, že pacient má právo odmítnout přítomnost osob, které nejsou na poskytování zdravotních služeb přímo zúčastněny, a osob připravujících se na výkon povolání zdravotnického pracovníka. 

Postup fakultní nemocnice tedy ve Vašem případě nebyl správný. Ošetřující lékař Vás měl o přítomnosti mediků u vyšetření informovat a poučit Vás o možnosti jejich přítomnost u vyšetření odmítnout. Toto právo má nemocnice přímo uvedeno na svých internetových stránkách, nikde tam však zároveň není uvedeno, že pokud s přítomností mediků nesouhlasíte, máte se odstavit v odpoledních hodinách. Jako pacientka máte právo na úctu, důstojné zacházení, ohleduplnost i na respektování soukromí, proto by Vaše rozhodnutí mělo být plně respektováno. Nesouhlasem však zároveň není dán žádný zákonný důvod, pro který byste neměla být ošetřena.

S pozdravem,
Vaše Férová nemocnice. 

 

 

 

2.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS