Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Recept od lékaře

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli má gynekolog právo odpírat mi vydání receptu na hormonální antikoncepci, protože se odmítám podrobit cytologickému vyšetření (stěru z děložního čípku). Na tomto vyšetření jsem v minulosti několikrát byla, výsledek vždy negativní. Vyšetření je však nepříjemné, obvykle po něm krvácím, protože gynekolog zavádí ostrý kartáček hluboko do čípku. Jsem mladá, naprosto zdravá, v rodině nikdo rakovinu neměl a z nákazy papilomaviry obavu nemám, jelikož po celý svůj sexuální život mám téhož partnera, který kromě mě žádnou jinou partnerku neměl a nemá. Vyšetření proto považuji za nadbytečné a nechci se mu podrobovat. Též mám obavu z jeho možných nežádoucích účinků, kdy při každoročním poranění a následném zajizvení téhož místa citlivé sliznice mohou nastat komplikace. Vzhledem k relativně krátké době provádění vyšetření nemůže být známo, co to s děložním čípkem udělá při opakování každoročně po dobu čtyřiceti padesáti let. Věřím, že každý člověk má právo svobodně rozhodovat o svém těle. Vím, že mohu být sankcionována zdravotní pojišťovnou, a že pojišťovna nemusí proplatit léčbu, pokud bych rakovinou čípku přece jen onemocněla. Myslím ale, že jde o vztah mě a mé zdravotní pojišťovny, zatímco lékař mě nemůže "vydírat" ve smyslu: "Nepřijdete na prevenci, nenapíšu vám antikoncepci!" Neužívání antikoncepce by mě ohrozilo (možnost nežádoucího otěhotnění, potratu a následných komplikací) a nákup HA přes internet také není ideální volba (padělky, nízká kvalita léků).

Děkuji za Váš právní názor!

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se vám váš lékař bez podstoupení daného vyšetření zdráhá vydat recept na hormonální antikoncepci, má na tento postup právo. Samozřejmě i vy máte právo na to, se obávat daného vyšetření a nepodstoupit jej. V tomto případě bychom vám radili kontaktovat jiného ošetřujícího lékaře, jako nezávislého odborníka, a zkonzultovat s ním váš problém. I u jiného lékaře máte právo hájit vaše názory a postoje, čili i rozhodnutí nepodstoupit dané vyšetření, nicméně ošetřující lékaři (jak předchozí, tak i nový) mají právo nevydat vám příslušný recept, pokud by se jim tento postup připadal v rozporu s lege artis.

V případě, že byste nebyla spokojena s celkovým chováním lékařů, či jejich přístupem, máte právo podat na ně stížnost. Více o ni naleznete zde.

Vaše Férová nemonice.

24.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS