Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Registrace u jiného praktika v době prac. neschopnosti

Dobrý den,
prosím o info. na tento dotaz.
Je možné se zaregistrovat u jiného praktického lékaře v době trvání dočasné prac. neschopnosti?
Již 3 měsíce jsem mám PN a minimálně ještě 6 týdnů v tomto stavu budu. Nyní dojíždím 50km k lékaři a ráda bych byla v blízkosti bydliště, neboť je to pro mne velmi náročné a sama tuto cestu již nezvládám a musím mít doprovod.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

branxe

Odpověď:

Dobrý den,

postup zmněy praktického lékaře upravuje zákon o veřejném zdravotním pojištění podle § 11 odst. 1 písm. b, tak že na změnu praktického lékaře máte nárok jednou za tři měsíce, tomuto postupu by nemělo bránit ani to, že Váš praktický lékař je zároveň lékařem závodním.

Důvody, ze kterých by nový praktický lékař mohl odmítnout vaši registraci upravuje zákon o zdravotních službách v § 48  a jsou následující:

  • přijetím pacienta by bylo překročeno únosné pracovní zatížení nebo jeho přijetí brání provozní důvody, personální zabezpečení nebo technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení; překročením únosného pracovního zatížení se rozumí stav, kdy by zajištěním zdravotních služeb o tohoto pacienta došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým,
  • vzdálenost místa pobytu pacienta by neumožňovala v případě poskytování zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost výkon návštěvní služby.

Nic Vám proto nebrání vyhledat lékaře, který ordinuje blíže Vašemu bydlišti a požádat jej o registraci, následně Vám lékař sdělí jak proběhne předání zdravotnické dokumentace mezi ním a Vaším stávajícím lékařem.
 

S přáním hezkého dne,

Važe Férová nemocnice

23.2.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS