Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Registrace u závodního lékaře

Dobrý den,

mám několik let svou praktickou lékařku - jinou nenavštěvuji ani nejsem u jiné registrována. V současné době nám zaměstnavatel sdělil, že se MUSÍME zaregistrovat u "závodní" lékařky s tím, že jí musíme přinést výpis ze zdravotní dokumentace od praktické lékařky.

1) Za výpis zaplatím cca 200,- Kč, které mi zaměstnavatel neproplatí;

2) u nové lékařky se registrovat nechci, její služby využívat nebudu.

Ptám se, zda tuto registraci musím udělat, zda mi zaměstnavatel (protože mě k tomu nutí) smí neproplatit požadovanou částku? Dále, pokud vím, každá praktická (neboli obvodní) lékařka za zaregistrovaného pacienta pobírá od pojišťovny každý měsíc určitou částku - bude tuto částku pobírat za mne i "závodní" lékařka, tzn. v souběhu s obvodní?

Děkuji za odpověď.

Iva

Odpověď:

Dobrý den,

náklady preventivní prohlídky hradí za své stávající zaměstnance zaměstnavatel. Současně zaměstnavatel je povinen uhradit náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ve vašem případě tedy i náklady na pořízení výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené u praktického lékaře. Tímto můžete argumentovat s tím, že tato povinnost zaměstnavatele vychází ze zákoníku práce podle jeho § 101 odst. 6.

Podrobení se pracovnělékařským službám (např. preventivní prohlídce) neznamená změnu praktického lékaře. Změnu Vám zaměstnavatel nařídit nemůže, navíc každý může být registrován jen u jednoho praktického lékaře.   Pouze Váš praktický lékař pobírá ze systému veřejného zdravotního pojištění měsíční paušální platbu za registrované pojištěnce.

Zaměstnavatel je ze zákona povinen zajistit pro své zaměstnance a také pro osoby ucházející se u něj o zaměstnání pracovnělékařské služby - provádění preventivních prohlídek, hodnocení zdravotního stavu za účelem posuzování zdravotní způsobilosti k práci a další. Za nesplnění této povinnosti na úseku bezpečnosti práce hrozí zaměstnavateli vysoká pokuta.

Zaměstnanec je na druhou stranu povinen se podrobit pracovnělékařským službám u takového lékaře, se kterým zaměstnavatel uzavřel písemnou smlouvu. Pokud zaměstnanec neuposlechne tuto povinnost, jednalo by se o porušení pracovních povinností, jež by mohlo vést k ukončení pracovního poměru.

Vaše Férová nemocnice

11.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS