Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sdělování informací o pacientovi mezi lékaři jiných oborů

Dobrý den, již jsem si přečetla, že si lékaři mohou sdělovat informace mezi sebou, pokud jde o mé léčení. Tím se myslí léčba konkrétního onemocnění? Jak si mohou sdělovat informace lékaři, kteří mne oba léčí, ale z nepříbuzných oborů. Domnívám se, že zvlášť u gynekologie a psychiatrie by měla být brána zvlášť přísná pravidla. Stalo se mi, že si gynekoložka a psychiatrička, jelikož se znaly, sdělily detaily o mých diagnózách a léčení bez mého souhlasu, který bych jim nedala. Týká se to mého léčení, ale nevím, jestli měly právo se bez mého vědomí o mne informovat.

anna

Odpověď:

Dobrý den,

za porušení povinné mlčenlivosti se nepovažuje předávání informací nezbytných   pro   zajištění   návaznosti poskytovaných zdravotních služeb (zřejmě se nebude jednat o Vás případ, protože si nedokážeme představit návaznost mezi gynekologickou a psychiatrickou léčbou). V tomto případě není nutný souhlas pacienta. Lékařky si tedy mohou předávat informace, ale pouze v takovém rozsahu, v jakém je druhá lékařka potřebuje k tomu, aby Vás mohla léčit - tedy pouze pokud se jedná o konkrétní léčení konkrétního problému, které vyžaduje spolupráci lékařek z obou oborů.

Pokud si však předávaly informace, aniž by to bylo nezbytné pro Vaše léčení, tedy pokud tyto informace nepotřebovaly k tomu, aby Vás mohly léčit v konkrétním případě, porušily tím lékařské tajemství. Jelikož je lékařské tajemství jednou z nejdůležitějších etických zásad zdravotnické profese, existují jen výjimečné případy, kdy je možno ji prolomit (např. pro potřeby soudu). Mezi tyto případy ale nepatří poskytnutí informací libovolně jinému lékaři. O tom, jak můžete postupovat v tomto případě si můžete přečíst zde.

Vaše Férová nemocnice

4.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS