Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Souhlasy rodičů se zdravotními úkony

Dobrý den, mám krátce před porodem a otec dítěte (nejsme sezdaní a nadále spolu neudržujeme poměr) nechce být uveden v rodném listě (dále "RL") a veškeré dokumenty (dohoda mezi námi o právech a povinnostech nás obou), které jsem připravila odmítá podepsat. V případě, pokud bych jeho uvedení v RL docílila, ať už soudní nebo mimosoudní cestou. Napadají mě stále dotazy, zda by následně nemohly nastat problémy, kdy je třeba v určitých případech souhlasu obou rodičů. Nevím ale, o jaké situace by se mohlo jednat, zda byste dokázali poradit. Napadá mě hospitalizace v nemocnici, operace....? Je třeba souhlasu obou rodičů, ač dítě bude výhradně v mé péči?? Děkuji předem za odpověď.

jitrenkaa

Odpověď:

Dobrý den,
v případě, že by otec v RL (rodném listě) nebyl, jste pouze Vy osobou, která rozhoduje o dítěti. Z Vašeho dotazu ale usuzuji, že s největší pravděpodobností budete chtít docílit uvedení otce v RL. Jestli tomu tak bude, může to s sebou přinést určité obtíže (i když bude dítě ve Vaší péči, nezaniká právo otce spolupodílet se na výchově a rozhodování).

Pokud se jedná o poskytnutí lékařské péče, mohou nastat dvě situace:
           - u běžných vyšetření a drobných zákroků stačí souhlas jednoho z rodičů
           - u zákroků, které jsou rizikové nebo mohou zásadním způsobem ovlivnit zdraví nezletilého pacienta (operace takovýmto zákrokem je, nicméně přesný seznam úkonů neexistuje), stačí také souhlas jednoho z rodičů, ovšem pokud by např. otec přímo vyjádřil nesouhlas, čeká se na rozhodnutí soudu. Toto se navíc týká pouze situací, kdy prodlení nebude mít negativní vliv na stav nebo prognózu nemocného.


V případě, že by se jednalo o akutní stav dítěte (neodkladnou zdravotní péči), souhlas obou rodičů není vyžadován, naopak lékař je povinen poskytnout potřebnou péči.

Další pro dítě významnou událostí, na které by se měli rodiče dohodnout, je místo bydliště, volba vzdělání nebo pracovní uplatnění. Pokud se rodiče nedohodnou, opět rozhoduje soud.

V případě, že by otec dlouhodoběji neprojevoval o dítě zájem, může dojít k omezení rodičovské zodpovědnosti – soudem jsou přesně stanoveny oblasti, kterých se omezení týká, nicméně i za těchto okolností je otec povinen platit výživné.

Vaše Férová nemocnice

23.10.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS