Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Sporo rodičů o návštěvách lékaře

Dobrý den.

Od narození chodím se synem k jednomu lékaři. Již tři roky se rozvádím a se synem jsem na mateřské dovolené. Manželka odmítá se synem k ošeřujícímu lékaři chodit na kontolu v pruběhu léčení. Dá se ji nějak donutit aby nenavštěvovala jiné lékaře ale jen ošetřujícího lékaře syna?

Děkuji za odpověď

Aleš

Odpověď:

Dobrý den,

problematika souhlasu rodičů s léčbou dítěte se zaměřuje zejména na zákroky významné pro dítě a v jeho zájmu. Obecně tedy platí, že v záležitosti, která je pro dítě významná a je v jeho zájmu, se musí rodiče shodnout. Nicméně běžně stačí, pokud vysloví souhlas jeden rodič a druhý rodič nic namítá. Avšak Vy píšete, že otec danou léčbu blokuje. V takovém případě se můžete obrátit na soud a podat návrh, aby soud nahradil souhlas otce svým souhlasem. Pokud tak soud učiní, nebude již možné, aby otec léčbu ukončil. Pokud by se tak přesto stalo, jednalo by již o pochybení lékaře.

Dále neuvádíte věk Vašeho dítěte, což může být podstatné. Pokud je dítě starší 14 let vyžaduje se k návštěvě psychologa jeho souhlas. Pokud je dítě mladší, i tak je třeba k jeho názoru má přihlížet. Bližší informace můžete nalézt zde.

Ditě musí k ošetřujícímu lékaři minimálně docházet na povinné preventivní prohlídky. Pokud se ani toto neděje, můžete uplatnit výše uvedený postup u soudu. Pokud však dochází pouze k tomu, že dítě je léčeno u více lékařů, tedy léčba je zajištěna, tak je postup přes soud pravděpodobně zbytečný. V takovém případě je ale důležité, aby byli lékaři vzájemně informování. Nejlépe by však bylo, abyste se dohodli, kterého lékaře bude dítě navštěvovat.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS