Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Volba postupu operace

Chtěl bych se zeptat na otázku volby postupu operace. Bohužel se týká mé ženy a abych to upřesnil, byla ji nabízená operace laparoskopicky, avšak s dovětkem, no to se uvidí, jestli nebudeme muset dělat klasickou operaci. Je totiž rozdíl, usínáte-li před operací s vědomím, že budete mít jen dvě až tři malé jizvičky, a nebo se pak probudit s jizvou, jenž jen tak neschováte. Má možnost se nějak chránit, aby byla operace vedena laparoskopicky, a v případě, že by muselo být operováno klasicky, aby byl volen tento postup až po opětovném probuzení a novém návrhu operačního postupu, se kterým by pak souhlasila, nebyla li by jiná volba? V praxi teda by byl proveden jen ten zákrok, na který to bylo domluveno, a další zákrok až po projednání mezi lékařem a pacientkou. O radu jsme se zatím jinde neobraceli, důvěřujeme tomuto portálu.

xdrobek

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá otázka, jakým způsobem a k čemu všemu je třeba udělit informovaný souhlas se zákrokem. Informovaný souhlas je nutné dát svobodě a na základě pravdivých a úplných informací o zdravotním zákroku. To v praxi znamená, že pokud s určitou částí nebo s celým zákrokem nesouhlasíte, máte možnost vyslovit o tomto nesouhlas. Tímto nesouhlasem je lékař vázán a nesmí zákrok vykonat. Jedinou výjimkou je situace, kdy by se pacient ocitl bezprostředním ohrožení na životě a zákrokem mu lékař mohl zachránit život.

Proto je možné, na základě domluvy s lékařem, nejprve souhlasit pouze s laparoskopickým zákrokem (a nesouhlasit s ničím dalším). Takový souhlas s podmínkami je vhodné sepsat písemně a případně i založit do zdravotnické dokumentace. Pokud po udělení takto upraveného souhlasu však změníte názor, je možné jej i odvolat nebo opět změnit.

Je třeba se však domluvit s konkrétním lékařem, který Vám sdělí bližší informace o zákroku, případně bližší důvody k průběhu a možným komplikacím a jejich řešení. Lékař vámk vysvětlí, v jaké situaci by zvolili klasickou operaci, a zda je možné operaci vůbec provést, pokud nebudete souhlasit s možným klasickým operačním průběhem.

Pokud by lékař i tak daný zákrok přes informovaný nesouhlas vykonal a neměl k tomu závažný důvod, jednalo by se o porušení jeho povinností a je možné pak domáhat se určité náhrady, případně podat podnět k prošetření jeho chování.

Vaše Férová nemocnice

24.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS