Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výběr nemocnice a hygiena

Dobry den, chtěla bych se zeptat, zda-li je možné si vybrat nemocnici, když mě převáží sanitka z domu? Chtěla jsem do fakult. nemocnice, bohužel mi oznamili, že tam nepatřím, i když jsem z Plzeňska. Odvezli mě do jiné. Přitom šlo pouze o alergii na bodnutí hmyzem. Potom když mě dovezli do určité nemocnice, v 16.15 mi oznámili, že večeři nedostanu, že se mnou nepočítali. Vzhledem k tomu, že mě vezla rychlá, nemohla jsem si zabalit věci a v nemocnici mi oznamili, že nemají pyžamo, že musím spát v tom, v čem mě přivezli. Upozorňuji, že celý den jsem byla v tom oblečení v lese u ohně. Vždy jsem si myslela, že by měla být nemocnice trošku sterilní. Bohužel mi ten den nikdo nemohl mé věci přivézt, muselo to být i pro ostatni pacienty na pokoji velmi nepříjemné. Děkuji.

Aja

Odpověď:

Dobrý den,

pacient má obecně za zákona právo na volbu poskytovatele zdravotních služeb. Může si tedy vybrat, u jakého lékaře nebo v jaké nemocnici se chce léčit. Zákon ovšem stanoví i několik výjimek z tohoto pravidla. Toto právo pacienta se nevztahuje mj. na situace, kdy je pacient převážen do nemocnice zdravotnickou záchrannou službou („rychlou sanitkou“). V tomto případě rozhoduje o volbě nemocnice, kam je pacient odvezen, záchranná služba. Postup záchranářů tedy byl v pořádku.

Pokud ale nejste spokojena s tím, jak s vámi v dané nemocnici zacházeli, je možné např. podat stížnost k vedení nemocnice. Podrobnosti k postupu podávání stížností najdete na našich stránkách.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.9.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS