Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vyjádření ošetřujícího lékaře při jednání s notářem

Dobrý den,

Bohužel musím řešit obtížnou situaci, která nastala náhle, po tom , co otec prodělal mozkovou mrtvici. Zůslat po ní trvale ochrnutý na levou část těla, pohyblivou má tedy jen pravou ruku a pravou nohu (je pravák).
Jeho stav je vážný ale zatím stabilizovaný, a odpovýdá 4měsíčnímu pobytu na lůžku a závažnosti prodělané mozkové příhody. Po tom co vystřídal řadu zdravotnických zařízení skončil v hospici. S péčí v hospici jsem zatím víceméně spokojen. Bohužel výhled do budoucnosti není příznivý a netroufají si jej odhadovat ani lékaři. Otec realitu vnímá,dokáže se sám najíst i vyjádřit vlastní vůli, pokud je mu lépe dokáže i obsluhovat mobilní telefon, dívá se na televizi,je schopnen podpisu.
Ještě za svého života by rád sepsal závěť a zároveň plnou moc (jednání s úřady, dodavateli energií atd),aby mi situaci ulehčil. Obojí za účasti notáře, který by za ním přišel do hospice. Stanovisko ošetřující lékařky je však takové, že k tomu povolení nedá. Má na to právo? Otec nebyl zbaven svéprávnosti, jen mu byl stanoven opatrovník ve věci příspěvku na péči, kterým jsem já, jeho syn. Za otcem pravidelně chodím, a hradím za něj veškeré poplatky (inkaso,pobyt v hospici,pomůcky).
 Jak naplnit přání otce v souladu s právem?
Děkuji za odpověď.

 

p. Řezník

Odpověď:

Dobrý den,  

pokud Váš otec nebyl soudem zbaven způsobilosti k právním úkonům, může stále sám rozhodovat o věcech, které mají právní význam, a může tedy sám rozhodnout o sepsání plné moci a závěti.

Zmiňujete, že jste byl ustanoven jako opatrovník ve věci příspěvku na péči, v této záležitosti je tedy otcova způsobilost omezena, omezení se však netýká dalších oblastí.

V tomto případě nevidím žádný důvod či oporu v zákoně pro to, aby se ošetřující lékař k úkonům sepsání plné moci či závěti vyjadřoval, natož aby k nim uděloval povolení.  

Vaše Férová nemocnice

2.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS